Mi mindenre jó a kurkuma? 2012-03-22 Diéta Megosztás: Tweet Az indiai sáfrány néven is ismert kurkuma segít csökkenteni az egyik, a Parkinson-kór kialakulásában fontos szerepet játszó fehérje felhalmozódását a szervezetben – állítják a Michigan Állami Egyetem (MSU) tudósai. Basir Ahmad és kollégái korábban bizonyították, hogy az alfa-szinuklein fehérje túlzott felhalmozódása (aggregáció) összefüggésben van a Parkinson-kór kialakulásával. A mostani, a Journal of Biological Chemistry című szaklapban publikált tanulmányból kiderül azonban, hogy a kurkuma képes lehet megállítani ezt a folyamatot. "A kurkuma megóvja a fehérjéket az aggregációtól, ami amúgy az első lépés lenne a betegség kialakulásában" – nyilatkozta Lisa Lapidus, az MSU fizikus docense. "A fűszer hatóanyaga ugyanis olyan szorosan összekapcsolódik az alfa-szinukleinnel, hogy megakadályozza a testhőmérsékleten történő felhalmozódást." A kutatók lézerrel vizsgálták a fehérjék – a sejtekben lévő aminosav-láncok – viselkedését. Bár a tudósok tisztában vannak a fehérje-struktúrákkal, kialakulásuk módja – a gombolyodás néven is ismert folyamat – még nem világos teljesen. Amikor a kurkuma az alfa-szinukleinhez kapcsolódik, nemcsak megakadályozza a fehérje aggregációját, de a gombolyodás, tehát a rekonfiguráció esélyét is növeli. A kurkuma tehát annyira felgyorsítja a fehérjét, hogy megakadályozza a más fehérjékkel való összekapcsolódás lehetőségét. Ebből is látszik, hogy a sebességnek kulcsszerepe van ebben a folyamatban. A tudósok szerint ha találnának egy olyan szert, ami képes lenne megakadályozni a fehérjék kigombolyodását, akkor képesek lennének gyógyítani a Parkinson-kórhoz hasonló betegségeket. "A kurkuma bár ígéretes, a felhasználási területe rendkívül behatárolt, ugyanis nem képes eljutni az agyba, ahol a kigombolyodás végbemegy" – magyarázta Lapidus. "Ennek ellenére reméljük, hogy a mostani kutatással olyan kapukat nyitottunk meg, amelyek hozzájárulhatnak egy hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez." vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3); Forrás: