Mogyoró a konyhakertben?

Kevés olyan ember van, aki nem szereti a mogyorót akár sósan akár sótlanul. Ám ha igazán finom mogyorót szeretnénk ősszel szüretelni, a hobbi kertésznek érdemes saját mogyorót termeszteni a kis kertben.

A boltok polcain ma már rengetek, mogyorót kínálnak, van köztük sós és sótlan változtat, vagy ízesített földi mogyoró. De miért ne ültetnénk saját mogyoró bokrot kertünkbe, amiről ősszel mi magunk szüretlejül le az ízletes ropogós termést.

A mogyorót irodalmi feljegyzések szerint a görögök és a rómaiak is kedvelték és termesztették. Innen került át a földközi tengeren keresztül Európába és terjed el szép lassan. Magát a szót a törököktől vettük át, de innen származik az alma, a körte, a szőlő és a kökény szó is. Régen még nem termesztették, ezt a növényt de az erdők szélén nagy mennyiségben vadon termet, így csak le kellet szedni ősszel a termést.

mogyoro

Mogyoró bokrot nem csak a finom termése miatt érdemes ültetni kertünkbe, hanem mert díszítő értéke is van. Ültethetjük sorba cserjeként, vagy szoliter növénynek is. Tömör, arányos növekedésű növény, így térelhatároló szerepe is kiváló.

Hazánkban nem termesztik nagyban, de néhány kiskertben a kertészek előszeretettel ültetik. A legtöbb mogyorót Török, Olasz országban, Görög és Francia országban, valamint Amerikában termelik.

A növény maga kb. 2-4 méter magasra is megnőhet, az anyatő körül folyamatosan új sarjak nőnek ki. Tavasszal elsőként a barkaszerű virágzat jelenik meg, csak ezután fejlődnek ki a levelek. Ha biztosra szeretnénk menni a termést illetően érdemes két-három bokrot is elültetni, így biztos a beporzás.

A mogyorónak makk termése van, egy csoportban 3-6 makk érik meg. A kezdetben fehér színű termés az érés folyamán megbarnul, ám ha nem szedjük, le időben kiesik a tokból.

A mogyoróbokor jól tűri a hideget, bár a márciusi hirtelen hideg a kinyílt barkákat tönkre teheti. A bokor helyét gondosan ki kell választani, mert félárnyékos helyen nem hoz termést, ám a túl napos meleg helyet sem kedveli, ezért déli fekvésű kertbe ne ültessük.

A legideálisabb számára északkeleti vagy északnyugati kertrész. Ha ültetjük, a mogyorót gondoljunk arra is, hogy ennek a növénynek igen nagy a térigénye, ezért kb. 4 méter helyet hagyjunk meg körülötte. Egy mogyoró bokorról akár 2-3 kg termést is szedhetünk.

Ha magról szeretnénk ültetni, az ültetés ideje április, amikor az idő már kellően meleg. Ássuk, fel a talajt majd gereblyézzük el, és kb. 5 cm mélyen ültessük el a magot. Elsőnek a barka fog kinyílni, majd ezután a levelek, nyár végén a virágzás, és a virág megtermékenyülése után fejleszti ki a virágkocsányokat a növény. Ezek a kocsányok lefúródnak a talajba 10 cm mélyen majd itt fejlődnek ki a termések. Szeptember végén már szedhetjük is ki a földből a mogyorót, szedés után érdemes az ágyás szélén kint hagyni a töveket, majd ezután leszedni és szellős helyen tárolni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index