Közel a megoldás a tartós hajhullás kezelésére?

Új hajhullás-kezelési módokat lehetne kifejleszteni egy japán tudományos áttörésnek köszönhetően – állítják kutatók.

Egy japán kutatócsoport a hajhagymák növekedési folyamatát tanulmányozta, remélve, hogy munkájuk hozzájárulhat a regeneratív gyógyszerek előállításához. A Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy sikeresen generáltak tüszőket, amelyek lényegében a hajszálakat a fejbőrön és máshol is megtartó horgonyok.

A tüszőket “tenyészetekben” hozták létre – a tudományos szakzsargon szerint nem természetes környezetben, hanem ellenőrzött körülmények között -, de a kutatók most azt remélik, hogy az áttörést emberi sejtekkel is meg tudják ismételni.

Ez új kutatási utakat nyithat meg a hajhullási rendellenességek, köztük a nőket és férfiakat egyaránt érintő alopecia új kezelési stratégiáinak kidolgozásához.

A kutatócsoport reméli, hogy munkájuk hozzájárul annak megértéséhez is, hogyan és miért szenvednek egyes emberek hajhullástól.

hajhullás, nő, hajkefe

Fotó: 123rf.com

A következő lépésünk az, hogy emberi eredetű sejteket használunk, és gyógyszerfejlesztésre és regeneratív orvoslásra alkalmazzuk” – magyarázta Junji Fukuda, a Yokohama Nemzeti Egyetem (YNU) mérnöki karának professzora.

Hogyan tettek szert a tudósok erre a felfedezésre?

Az áttörés kulcsa az úgynevezett organoid kultúrák – ezek egy szerv apró, egyszerű változatai, amelyeket a tudósok laboratóriumi tanulmányok céljából készíthetnek.

Ezeket az organoidokat úgy tervezték, hogy az emberi szervek felépítését és fiziológiáját hozzák létre, míg hagyományosan a kutatók állati modellekre támaszkodtak.

Tatsuto Kageyama, a YNU mérnöki karának adjunktusa szerint ezek egy “ígéretes eszköz“, amely segített a csapatnak ilyen ígéretes eredményeket produkálni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.