Tejfehérje-mentes étrend 2010-07-23 Allergia Megosztás: Tweet A betegség oka: A táplálékkal felvett tejcukrot a bélnyálkahártya enzimei (a laktáz-1 és a laktáz-2) hasítják. A tejcukorbontó enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén a tejcukor hasítása és felszívódása elmarad, s bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába. Itt a tejcukor egyrészt ozmotikus hatása révén vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza, a perisztartikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak. A tejcukor-érzékenység kezelése: Abból áll, hogy a tejcukrot elvonjuk a táplálékokból. – Enzimpótlás: Galarnáse (fogyasztás előtt 50°C-nál nem melegebb tejhez deciliterenként egy lesimított mokkáskanál Galantáse-t keverünk. – Tejcukormentes gyógytápszerek adása. – Laktózmentes bébiételek fogyasztása (Kecskeméti Konzervgyár tejmentes készítményei). – Laktózszegény (Laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Dela Milk, Magicmilk).A savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3-4%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri. Ugyanez vonatkozik a tejsavót tartalmazó margarinokra (pl. a RAMA margarinra) is, mert a tejcukortartalma 1 %-nál kisebb. A savanyú tejtermékek és a tejes margarinok fogyasztása a beteg egyéni érzékenységének függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből. Szigorú laktózmentes diéta esetén a LIGA és más laktózmentes margarinok fogyasztása javasolt. Tejföl helyett laktózmentes tápszer, túró helyett TOFU-t (szójatúró) ehet a beteg. A sajtok közül, pl. a trapista laktózmentes. A húskészítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot: a PICK Szeged Rt. Termékei garantáltan laktózmentesek. Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Mindig figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetételre, és problémáinkat jelezzük a gondozó orvosnak és a dietetikusnak. Tünetek: A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, elsősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan fokozódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüttes órákon át tart, majd visszafejlődik. A laktóz-intolerancia típusai: – Veleszületett laktóz-elégtelenség: Bármilyen tejjel táplált csecsemőkőn sülyos tünetekkel járó, teljes leromláshoz vezető állapot. – Primer felnőttkori laktóz-elégtelenség: Tizenéves korban és fiatal felnőtteknél jelentkezik. Évezredes táplálkozási szokások következtében alakult ki. Gyakorisága 1-2%-tól akár 100%-ig is terjedhet, földrajzi, etnikai megoszlás szerint. – Szekunder felnőttkori laktóz-elégtelenség: A legkülönbözőbb bélrendszeri folyamatok, amelyek a bélnyálkahártyát károsítják szekunder laktóz-elégtelenséghez vezetnek.A) Patomechanizmus A vékonybél-nyálkahártya kefeszegélyében található aktáz enzimszintje valamilyen okból kifolyólag bizonyos érték alá csökken, így megfelelő mennyiségű tej fogyasztása esetén létrejönnek a laktóz-intolerancia jellegzetes tünetei. Laktóz hiányában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le monoszacharidokra, lejut a vékonybél alsóbb szakaszába és a vastagbélbe. Ozmotikus hatása révén megnöveli a béltartalmat, másrészt tápanyagul szolgál a bélbaktériumok számára. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (H2, CO2, metán stb.) keletkezik kis molekulatömegű szerves savak mellett. Ez utóbbiak erős ozmotikus hatásuknál fogva tovább növelik a béltartalmat és fokozzák a bélműködést. B) Tünetek: A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, elsősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan fokozódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüttes órákon át tart, majd visszafejlődik. C) Diagnózis: – Táplálkozási anamnézis (kórelőzmény). – Laktóz terheléses teszt vércukorszint méréssel: Kóros esetben a vércukorszint emelkedése egy biztos határ alatt marad és szubjektív tünetek is jelentkezhetnek. – Kilégzett CO2 -próba: C-vel jelzett laktózt adnak a betegnek, majd a kilégzett levegő CO2-tartalmát mérik. – H2-próba: Laktóz-intoleranciában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le monoszacharidokra, ezáltal képtelen felszívódni és a bélben lévő H2-t termelő baktériumok számára tápanyagul szolgál. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (közöttük H2) keletkezik. A H2 átjut a bélfalon a vérkeringésbe onnan a tüdőbe és egy része a kilélegzett levegővel távozik a tüdőből. A kilélegezett levegő H2-tartalma jól tükrözi a bél H2 termelését és így az esetlegesen fennálló laktóz-intoleranciát. D) Kezelés: a, Laktózszegény diéta: Bizonyos mennyiségű tejet panaszok nélkül el lehet fogyasztani, s csak magasabb tejcukormennyiség esetén jelentkeznek a laktóz-intoleranciára utaló tünetek. Minden embernek van saját tejfogyasztási tűrőképessége. Laktózszegény tejtermékek: laktózmentes tej, savanyú tejtermékek. b, ? galaktozidáz (Galantase por) tejtermékekhez való hozzáadása A szekunder laktóz-intolerancia a bélnyálkahártya gyógyulásával megszűnik, mig a primer tejcukor-érzékenység általában csökkenő mértékben ugyan, de egész életre szólóan megmarad. Forrás: