Konyhai praktikák, hogy ne kelljen ételt kidobnunk 2017-03-05 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Ha csak kicsiben is, de mi magunk is tehetünk a rengeteg szemétben landoló étel, és főzési alapanyag kidobásának elkerülése érdekében. Először is tervezzük meg vásárlásainkat, tájékozódjunk, számoljunk, és ha mégis keletkezik maradék, ne dobjuk ki hanem hasznosítsuk újra. Részletezzük kicsit, mit is tehetünk élelmeszereink optimális, esetleg hosszan tartó felhasználhatósága érdekében. A sokszinuvidek.hu hasznos tippeket ad hozzá: 1. Vásároljunk helyben. A helyi termékek sokkal tovább tartanak, mint szupermarketek hasonló termékei, amely már nagy távolságokat tett meg, mielőtt megvesszük. 2. Tájékozódjunk. Ha ismerjük a konkrét ételtípust, kisebb eséllyel rontjuk el, és landol az egész a kukában. 3. A bogyós gyümölcsöket, ha megmossuk, a vízbe tegyünk egy kis ecetet mielőtt a hűtőbe tesszük. Kevésbé romlik. 4. Ha a salátát és más zöldségeket megmostuk, várjunk, amíg megszárad, csak azután tegyük a hűtőbe. 5. Annak érdekében, hogy a zeller, sárgarépa és retek minden alkalommal frissen kerüljön az asztalra, vágjuk őket apróra, és tároljuk azokat vízben, a hűtőben. Ugyanez igaz a kelkáposztára, mángoldra, vadkáposztára is. 6. Az almát takarjuk le, így nem barnul meg, később is gusztusos marad! Ha megpuhult, főzzük meg. 7. A csípős paprikát és az uborkát, egy üveg ecetben, a hűtőben néhány hétig még frissen tarthatjuk. 8. Dörzsöljünk vajat a kemény sajtok azon felére ahol még nincs kéreg, kevésbé szárad ki. 9. A céklát és a paradicsomot, ha már felvágtuk, nehéz tárolni, de ha azokat olívaolajban, a hűtőben, tartjuk, körülbelül még egy hétig eláll. 10. A feleslegesnek bizonyult bazsalikomból, petrezselyemből pesto és gremolata szószt készíthettünk (ugyanez igaz a fölös fokhagyma és citromhéjra is). 11. A zöldsalátát felhasználás előtt áztassuk jeges vízben, így ropogósan kerül a salátába. Ez a trükk csodákat tesz a paprikával is. 12. A tököt dörzsöljük be növényi olajjal, és így tároljuk a kamrában, így eláll több hétig is. 13. A túrós és tejfölös edényeket tároljuk fejjel lefelé (lezárva persze), így elzárjuk a levegőtől, tovább tart. 14. A betakarításnál a paradicsomot tövestül húzzuk ki, majd ilyen formában fejjel lefelé lógatva tároljuk. Így sokkal tovább el áll. 15. A zsályát egy korsó sóval összezárjuk, jóval tovább marad ropogós. 16. A friss hagymát hűvös, sötét helyen tároljuk, fellógatva egy légáteresztő zsákban. 17. Ha olyan terméket (zöldség, gyümölcs) vásárolunk, melynek nagy a nedvesség tartalma, igyekezzünk kisebb darabokat választani, mert ezek tovább megőrzik frissességüket. 18. Tartsuk távol az almát a többi ételtől. Az alma etilén gázt termel, ez pedig nem tesz jót a többi élelmiszernek. 19. A mogyoróhagyma lényegesen tovább tart ki, ha egy pohár vízben tarjuk, mindig a felső végét csípjük le használatra, a növény folyamatosan reprodukálja magát. A spárga is előállítható így, ügyeljünk, arra, hogy a vastagabb vége legyen a vízben. 20. Tervezzünk előre az étkezések tekintettében, mindig azt használjuk fel először, ami a legrövidebb ideig tart ki. 21. Termeljünk saját élelmiszert. Tudjuk, hogy mi van benne, nincs meglepetés. A fölösleget pedig értékesíthetjük is, akár. Ez csak néhány ötlet, de ha kipróbáljuk, akkor elmondhatjuk, mi is tettünk valamit a pazarlás mérsékléséért. Forrás: https://napidoktor.hu/index