Ismerjük meg a zöld diót! – étel, ital receptekkel

A zöld diót június második felében kell szedni, amikor még kötőtűvel könnyen átszúrhatók a gyümölcsök, azaz a belső kemény héj még nem alakult ki. Számos ínyencség készíthető belőle.

Ecetes zöld dió

A diókat megmossuk, szártól, levelektől megtisztítjuk, villával vagy kötőtűvel megszurkáljuk. Vízbe tesszük, amit naponta cserélünk rajtuk és ezt az áztatás mindaddig folytatjuk, míg a diók megfeketednek. Ez körülbelül két hét múlva következik be. Ezután 15-20 perc alatt puhára főzzük a diókat. Leszűrjük, majd savanyúság tartósításának megfelelően (tartósítószerrel, vagy nélküle) ecetes, cukros lével felöntjük. A zöld diót még melegen üvegekbe tesszük, ráöntjük melegen az ecetes– cukros felöntő-levet, majd lezárjuk. Pár hét érlelési idő után fogyasztható.

zold_dio

Zöld dió befőtt

A zöld diót június második felében kell szedni, amikor még kötőtűvel könnyen átszúrhatók a gyümölcsök, azaz a belső kemény héj még nem alakult ki. A diókat megmossuk, szártól, levelektől megtisztítjuk, villával vagy kötőtűvel megszurkáljuk. Vízbe tesszük, amit naponta cserélünk rajtuk és ezt az áztatást mindaddig folytatjuk, míg a diók megfeketednek. Ez körülbelül két hét múlva következik be. Ezután tésztaszűrőn lecsepegtetjük a gyümölcsöket, lemérjük: amennyi tömegű a dió, annyi cukor kell hozzá. Egy kilogramm cukorhoz 8 dl vizet számítva, egy citrom levét és lereszelt héját is hozzáadjuk, majd 8 szegfűszeggel és 3-4 fahéjjal felfőzzük. Ha jól összefőttek a fűszerek akkor a diókkal kiegészítve tovább főzzük. Akkora edényben végezzük mindezt, hogy a diókat a lé ellepje. Mikor jól átfőtt hidegre tesszük, egy napot pihentetjük, majd másnap újra felfőzzük. Ha a lémennyiség nagyon csökken akkor azt 15 dkg cukorral és vízzel pótoljuk. A diókat üvegeke tesszük, rászűrjük még melegen a levet. 20- 25 percig kigőzöljük. A gyümölcsöket félbevágva is tehetjük az üvegekbe.

zöld dió befőtt

Vörösboros zöld dió ital

Húsz darab zöld diót felszeletelünk és beletesszük egy 5 literes befőttesüvegbe, majd hozzáöntünk 4 liter vörösbort. Ha a bor száraz akkor fél kilogramm, ha félédes, akkor 20 dkg cukrot teszünk hozzá. Lezárjuk, 14 napig érleljük úgy, hogy naponta megrázzuk, felkeverjük. Fogyasztás előtt szűrjük le. Ha palackozzuk, minél tovább áll, annál ízletesebb lesz.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.