Készítsünk pilóta kekszet! 2018-05-22 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet A Pilóta keksz házi változata szinte semmiben nem hasonlít az eredetihez, viszont nagyon finom. Nagyon sok bolti finomságnak el lehet készíteni az otthoni változatát, ami azért jó, mert ha az ember maga csinálja, akkor csak az van benne, amit belerak és semmi más. Jó esetben az otthon készült finomság hasonlít is az eredetihez, de most inkább csak a pilóta keksz névadás a hasonlóság Gyerekkorom – és persze felnőtt létem – egyik kedvenc előre gyártott édessége a Pilóta keksz. Nehezen tudnám megfogalmazni, hogy mit szeretek rajta, de szeretem és kész. Elég egyszerű darab, két kekszlap között némi csokikrém – ennél egyszerűbb felállás talán nem is létezik. Ezt a tulajdonságát figyelembe véve ez a finomság szinte az elsők között került fel a muszáj-kipróbálni-az-otthoni-változatot elnevezésű listámra, pláne miután rábukkantam Judit oldalán a végtelenül egyszerű receptjére. Ez az ok szinte azonnal háttérbe szorult, amikor először szembesültem azzal, hogy öt gyerek hány darab Pilóta kekszet tud egyszerre, egy ültő helyében lenyomni. Talán nem mondok újdonságot, ha azt állítom, hogy kifizethetetlen mennyiséget. Most már tehát két okom is volt, hogy nekiálljak az otthoni Pilóta keksz gyártásnak nagyüzemi szinten. A receptek böngészgetése közben arra is rá kellett döbbennem, hogy a krém pontosan ugyanaz, mint amit drága jó nagymamám használt a születésnapi csokis tortáim töltelékéhez és bevonásához. Nem nagyon hiszek a véletlenekben, de ez a momentum végképp meggyőzött. Kipróbáltam hát és azt kell mondanom, nagyon finom, de nincs sok köze a bolti változathoz, maximum abban, hogy ez is két kekszlapból áll, közöttük pedig isteni kakaós krém csábít. Előkészítési idő: 10 perc Főzési, sütési idő: 12 perc Összes idő: 22 perc Mennyiség: 29 Világos-barna keksz lapok, csokis töltelék – ez a házi (ál-)Pilóta keksz Hozzávalók 12,5 dkg cukor 12,5 dkg (kissé megolvasztott) vaj 1 tojás ½ csomag vaníliás cukor ½ csomag sütőpor 26,5 dkg liszt 2 ek tej +1 ek kakaópor + 1 ek liszt 15 dkg vaj megolvasztva (krémhez) 4,5 dkg cukrozatlan kakaópor (krémhez) 12 dkg porcukor (krémhez) Elkészítés A keksz összes hozzávalóját tegyük a robotgép táljába és keverjük alaposan össze. Szedjük kétfelé a nyers tésztát. Az egyik feléhez adjunk egy evőkanál lisztet, a másikhoz egy evőkanál kakaóport és gyúrjuk bele a tésztákba. Csomagoljuk fóliába és tegyük egy órára a hűtőbe. Melegítsük első a sütőt 180 Celsius fokra. Egy sütőlapot vajazzunk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki 4 mm vastagságúra a kétféle tésztát és egy sütikiszúróval szaggassunk belőle 4,5 cm-es köröket (vagy olyan formát, amilyet csak szeretnénk… sütipecsétet is használhatunk). Tíz-tizenkét perc alatt süssük ki a kekszeket. Vigyázzunk, mert gyorsan pirul! Jöhet a krém! Olvasszuk meg (kicsit) a vajat, keverjük hozzá a kakaót és a cukrot. Ragasszunk össze egy-egy kiskanál krémmel egy-egy barna és sárga kekszet és folytassuk, amíg el nem fogy az összes darab. Megjegyzés Ha túl hígra sikerülne a krém, tegyük pár percre a hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon, utána könnyebb vele dolgozni. Forrás: Mom with Five