Készítsünk desszertet egresből!

Savanykás gyümölcsből édes, fagyos desszert. Nem is kívánunk mást a nagy nyári forróságban. Ráadásul az egres nem nagyon fogy a kertből. Hátha ezt megeszik a gyerekek is…

Egres granita (jégkása)

1 kg egrest felteszünk főni 2,5 dl vízzel, 5-10 percig kis lángon rotyogtassuk, amíg a gyümölcs meg nem puhul. Nyomjuk át szitán, hogy a magoktól és a héjtól megszabaduljunk, majd adjunk hozzá 250 g cukrot és habverővel keverjük össze. (ha nem túl édes, adhatunk még hozzá cukrot, a jeges nyalánkságnál nem árt!) A gyümölcspürét fagyasszuk le lapos edényben, hogy később könnyebben összetörhessük villával. (Érdemes tálalás előtt 20 perccel kivenni a mélyhűtőből.)

Tálalás: Kaparjuk kristályosra a fagyott pürét, majd csorgassunk rá tejszínt.

egres_granita

Savanykás gyümölcsökből kiváló: málna, egres, szilva, rebarbara.

Forrás: edenkert.hu