Hideg áfonyás “hamis” sajttorta pohárban 2018-07-16 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Rá vagyok kattanva a pohárban készülő desszertekre. A legújabb családi kedvenc az áfonyás “hamis” sajttorta poharas változatban egyenesen a hűtőből. Hőség ide, hőség oda, nyáron se zárhatom be a konyhát. Öt gyerek mellett ez nem is kérdés, na, meg persze Férjet sem szabad kihagyni a számításból, a családtagjaim a legmelegebb kánikulai napokon is – sőt akkor még inkább – igénylik a házilag készült finomságokat. De nem vagyok olyan őrült, hogy bekapcsoljam a sütőt, bár őszintén szólva néha elfog a vágy, mert egyszerűen hiányoznak a saját sütésű kenyerek, kalácsok és egyéb finomságok, de nem, akkor is ellenállok. Péksütemények esetén ilyenkor marad a bolti változat, de az édes és sós finomságok esetén azért meg lehet menteni a helyzetet sütés, főzés nélküli változatokkal. Pogácsák, krékerek helyett ilyenkor különböző mártogatókat kínálok, amelyekhez remekül fel tudom használni a balkonunkon termesztett friss fűszernövényeket. Édességek tekintében ilyenkor hódítanak a poharas desszertek, amelyeket egyszerűen, néhány perc alatt össze lehet állítani, számtalan ízvariációban léteznek és néhány órás hűtés után igazi felfrissülést hoznak a nagy melegben. Az eperszezon után végre itt az áfonya! A családban nem mindenki szereti ezt a gyümölcsöt kissé savanykás íze miatt, de ha desszertbe csempészem, akkor annak senki nem tud ellenállni. Az áfonya kiváló kiegészítője a sajttortának, de azt ugyebár sütni kell. Azt meg nem szeretnék. Akkor tegyük pohárba! Hogyan? Egy kis mascarpone, joghurt, keksz rétegezve, na meg egy jó nagy marék áfonya és máris előállt az ellenállhatatlan könnyű, nyári desszert. Áfonyás sajttorta pohárban Előkészítési idő: 10 perc Főzési, sütési idő: Összes idő: 10 perc Mennyiség: 4 Hűsítő nyári poharas desszert áfonyával Hozzávalók 10 dkg zabkeksz 25 dkg mascarpone 17,5 dkg natúr görög joghurt 2 evőkanál méz 1 csomag vaníliás cukor 15 dkg áfonya reszelt citromhéj pár csepp frissen facsart citromlé friss mentalevél Elkészítés Készítsünk elő négy poharat vagy kisebb tálkát. Törjük apróra a zabkekszet. Kézi habverő segítségével finoman keverjük össze az áfonya kivételével az összes többi hozzávalót. A megmosott áfonyából pár szemet tegyünk félre (poharanként 4-5 szemet), a többit turmixgépben épp, hogy törjük meg. A poharak aljára tegyünk egy adag krémet, szórjunk rá kekszmorzsát, majd jöhet egy újabb adag krém. A tetejére tegyük a pürésített áfonyát, díszítsük az egész szemekkel és menta levelekkel. A kész desszerteket tegyük a hűtőbe néhány órára, amíg a keksz kicsit megpuhul a két krémréteg között. Forrás: Mom with Five