Hasmenés: segíthet az almaecet?

Az almaecet napjainkban igen népszerű természetes gyógyírnek számít számos egészségügyi probléma esetén. Mi a helyzet azonban a hasmenéssel?

Okozhatja az almaecet, vagy lehet vele kezelni?

Az almaecet több szempontból rendkívül előnyös lehet. Kitűnő főzéshez, ha pedig vízzel keverve isszuk, gyógyszernek is alkalmas. Mivel nagyon savas az állaga, gondot okozhat a gyomorban és emésztési panaszokat is érezhetünk – ám ez csak akkor fordul elő, ha jelentős mennyiséget fogyasztunk a higítatlan almaecetből.

Kevés kutatás létezik a témában, ám egyes emberek éppenséggel káros mellékhatást tapasztalnak az almaecet kapcsán. Hasmenést, valamint a fogzománcra gyakorolt rossz hatást, de a cukorbetegeknél a gyomorproblémák is gyakoriak.

Okozhat hasmenést az almaecet?

Az almaecetet az almában levő cukor erjesztésével készítik. A fermentációs eljárás ecetsavat állít elő, ez az ecet kulcsfontosságú része, amely savassá teszi. Sok embernél előfordul, hogy a savas vagy fűszeres élelmiszerek gondot okoznak a gyomrában, gyomorégést vagy hasmenést váltanak ki.

Az olyan fertőzések, mint például az ételmérgezés, a hasmenés gyakori oka. Az ételallergiák vagy bizonyos egészségügyi állapotok, így például a gluténérzékenység (cöliákia) vagy az irritábilis bél szindróma, ugyancsak hasmenéssel járhatnak.

Kezelheti az almaecet a hasmenést?

Kutatások szerint az almaecet rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal – s képes az E.coli baktérium elpusztítására, amely ételmérgezést okozhat és felelős lehet a hasmenés számos esetéért.

Ugyanakkor azonban az almaecet pusztító lehet olyan baktérium típusokra nézve is, melyek a gyomorban előnyösek az emésztésre nézve. Mindez irritálhatja a beleket és hasmenéshez vezethet.

A kutatást laboratóriumban végezték, az almaecetet közvetlenül alkalmazva a baktériumokra – vagyis az eredmények valószínűleg eltérőek lehetnek az embereknél.

Arra is van némi bizonyíték, hogy az almaecet késlelteti a gyomor ürülését – ha valaki hasmenéssel küzd, az almaecet képes lassítani az emésztés folyamatát, ami időt ad a széklet szilárdabbá válásához, mielőtt kikerül a szervezetből.

Természetesen több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az almaecet további előnyös hatásait kiaknázzák – s máig nem teljesen érthető, valóban biztonságos-e a hasmenés természetes kezelésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php