A kokainérzékenység genetikus

Egy új kutatás szerint sok fehér ember hordozza magában azt a gént, amely a komoly, akár halálos kimenetelű kokainfüggőségért felelős.

Az ezt a génvariációt hordozók a többieknél háromszor nagyobb eséllyel haltak meg a szer túladagolásában. A vizsgált fehér bőrű kokainfüggők negyven százaléka rendelkezett a génnel, szemben a kábítószert nem fogyasztók tizenkilenc százalékával.

A fekete bőrűek között azonban ennél is ritkábban, nyolcból egy embernél fedezték fel. 15414A gén dopamint szabadít fel az agyban, amely segít a drognak az eufóriaérzés kiváltásában. ?Most már a biológiai alapjait és az orvosi összefüggéseit is tudjuk annak, hogy mi indítja el és tartja fent a kokainfüggőséget? ? mondja Wolfgang Sadee, az Ohioi Egyetem munkatársa, aki a kutatást vezette.

?Most megtaláltuk a kábítószer-használat egyik okát, de sokkal fontosabb, hogy új lehetőségek nyíltak meg a dopaminnal összefüggésben álló pszichiátriai betegségek kutatása kezelése előtt is.? ? jegyezte meg a kutató, majd hozzátette: az eredmények pontosításához további vizsgálatokra van szükség. A tanulmány a Neuropsycho pharmacology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: