Öt tudnivaló a laktózérzékenység kezeléséről 2019-02-01 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Sokan felnőttkorban szembesülnek azzal, hogy laktóz-intolerancia miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az étkezésükre. Eleinte ijesztőnek tűnhet a változás, de egy kis tudatossággal és tájékozódással könnyebben elkerülhetőek a kellemetlenségek. Íme öt dolog, amelyekről jó tudni azoknak, akiket érint hazánk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája. Élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák miatt sokan kényszerülnek arra, hogy a családétól eltérő, esetenként bonyolultabban elkészíthető ételeket fogyasszanak. Ilyen például a tejcukor-érzékenység is, amely sokszor vendégségben, vagy étteremben is gondot okozhat, így a kellemes időtöltésnek könnyen hányinger, hasfájás, puffadás vagy hasmenés lehet a vége. Fontos tudni azonban, hogy a laktóz-intolerancia alaposabb megismerésével és odafigyeléssel panaszmentesen is élhetünk. A tejcukor-érzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával A tejallergia és a tejcukor-érzékenység hasonló panaszokat okoz, ezért fontos megkülönböztetni őket. Tejfehérje allergia esetén a szervezet a tejben lévő fehérjét, a kazeint allergénként kezeli és kóros immunválaszt ad, míg a laktóz-intoleranciát a laktáz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. Utóbbi esetében kizárólag hasi panaszok – fájdalom, görcsök, puffadás, hányinger, hasmenés – jelentkeznek, a tejallergiásoknak azonban viszkető, vörös foltokkal, ekcémával és légúti problémákkal is meg kell küzdeniük. Amennyiben még nem tisztázottak a panaszok, érdemes felkeresni egy gasztroenterológus szakembert. Nem kell kiiktatni a tejes ételeket A tejallergiásokkal szemben – akiknek tünetei kis mennyiségű tej bevitelét követően is rövid időn belül kialakulnak – a tejcukor-érzékenyek szervezete képes megbirkózni bizonyos mennyiségű laktózzal. Érdemes kitapasztalni, kinek mennyi tejcukrot tolerál a szervezete, mert vannak lehetőségek, amelyekkel megelőzhetők a kellemetlenségek. Nem csak a tejben van tejcukor Fontos tudni, hogy laktóz a tejes készítmények mellett számos élelmiszeripari termékben is előfordulhat. Fellelhető többek között húsipari- és gabonakészítményekben, édesipari termékekben, fűszerekben, ízesítőkben, félkész- és készételekben, alkoholokban, sőt egyes gyógyszerekben is, de tejcukrot tartalmaz a kecske- és juhtej is. Így kerülhetők el a kellemetlen tünetek A legdrasztikusabb megoldás, ha teljes mértékben lemondunk a tejcukor tartalmú élelmiszerekről. Ez azonban nagyon körülményes és nem feltétlen szükséges, mert rágótabletta formájában is elérhető laktáz enzim fogyasztásával elkerülhetők a panaszok. Emellett vásároláskor érdemes alaposan elolvasni a termékcímkéket, mert ha az összetevők között a savó, savópor vagy citopánpor szavakat látjuk, az élelmiszer laktózt is tartalmazhat. Több embert érint, mint gondolnánk Sokan nem ismerik a hátterét és divathóbortnak tartják, pedig a laktózérzékenység Magyarországon 3 millió embert érint. A változással nem szükséges tehát egyedül szembenézni, számos fórumon, egészségügyi portálon és közösségi média felületen bukkanhatunk hatékony segítségre. Hasznos tudnivalók, tippek és receptek az alábbi oldalon is találhatók: https://www.facebook.com/tejesdolgok Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát! Forrás: https://napidoktor.hu/index