Tüneti napló a tejallergia felismeréséhez

A tejallergia leggyakoribb tünetei a rendszeres hányás, hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés, jellegzetes bőrkiütés és légzési problémák.

A kórképek jelentkezésekor nagyon sok szülő nem gyanakszik tejallergiára, ezért érdemes szakemberek által összeállított tüneti naplót és percentilis görbét vezetni. A tejallergia korai felismerése segítheti, hogy a gyermek egy éves kora előtt kinője a betegséget.

Vannak azonban olyan gyermekek is, akiknek csak az aminosav alapú tápszer a megfelelő választás a tej helyettesítésére egy éves kor felett is, azonban ennek költségeit nem támogatja a társadalombiztosítás.

A tejallergia tünetei már közvetlenül a születést követően is megjelenhetnek, abban az esetben is, ha a csecsemő kizárólag anyatejet fogyaszt. Megfelelő odafigyeléssel korán diagnosztizálható és kezelhető a tejallergia. A babák nagy része egy éves korára kinövi a betegséget, azonban sok esetben még egy éves kor felett is megmaradnak a tünetek.

baba29

A tehéntejfehérje-allergia leggyakoribb tüneteinek (rendszeres hányás, hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés, székelési nehézségek, kellemetlen szájszag, jellegzetes bőrkiütés, légzési problémák) észlelése esetén sok szülő nem is sejti, hogy miben szenved gyermeke.

Gyógytápszert gyártó cég szakemberei ezért online kitölthető teszttel, tüneti naplóval, valamint percentilis görbével segítik a családokat, hogy mihamarabb felismerjék az allergiát. Amennyiben a babák rosszul reagálnak egy-egy élelmiszerre, érdemes elkezdeni a tüneti napló vezetését. A naplóban minden nap nyomon lehet követni, hogy a gyermeknél jelentkezik-e hányás, hasmenés, szorulás, véres széklet, puffadás, kínzó sírás, gyulladás, kiütés vagy viszketés.

A szülőket Dr. John Moissidis angliai Shreveportban dolgozó allergológus által kidolgozott, online kitölthető kérdőív is segítheti abban, hogy felismerjék a tejfehérje-allergiát. A teszt eredménye tájékoztató jellegű, mely segítheti a szakorvost a diagnózis felállításában.

A tejallergia hatással van a gyermekek fejlődésére és megfelelő növekedésére is. A babák testtömeg és testmagasság alakulása nyomon követhető a percentilis görbe segítségével. A gyermek testsúlyának és magasság adatainak rögzítésével a szülők folyamatosan nyomon követhetik a fejlődés menetét, az esetleges visszaeséseket.

tej5

„Nagyon sok szülő nem ismeri fel, hogy gyermeke tejallergiás. Számos esetben már az allergia megjelenésének korai szakaszában el lehetne kezdeni a kezeléseket. Úgy döntöttünk ezért, hogy online kitölthető kérdőívekkel, tesztekkel segítjük a családokat abban, hogy felismerjék az allergiát, majd szakemberhez forduljanak.

A tejallergia már csecsemőkorban, akár szülést követően is jelentkezhet, ezért nagyon fontos, hogy mihamarabb megkapja a gyermek a szükséges diétát és tápszereket. Ezeket egy éves kor alatt támogatja a társadalombiztosítás. Vannak azonban olyan gyermekek is, akiknek csak az aminosav alapú tápszer a megfelelő választás a tej helyettesítésére egy éves kor felett, melynek támogatásához méltányossági engedélyt kérhetnek a szülők az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A mostani információink szerint ez a lehetőség 2013. január 1-vel megszűnik, tehát a követekező évtől nem lesz semmiféle támogatás ezeknek a gyermekeknek.” – mondta Havasi Anikó, dietetikus.

Forrás: