A jojó-effektus vége? 2018-05-14 Blog, Mozgásban, Természetesen Megosztás: Tweet Segítséget kapnak azok a jojó-diétások, akik azonnal visszaszedik magukra az összes leadott kilót a fogyókúra végeztével. Az elhízással foglalkozó orvosok állítják, előre meg tudják mondani, mely nők esélyesebbek a visszahízásra a vérben található egyik protein szinjéből. A felfedezés utat nyit egy olyan egyszerű vérvizsgálati módszer felé, melyből kiderül, hogy az illetőnek kell-e erőfeszítéseket tenni a karcsúbb formák megtartásáért, mielőtt még a kedvét veszti, hogy valaha is újra nekigyürkőzzön a tortúrának. Nyolc európai ország kutatói 96 fogyókúrázó vérét vizsgálták, akiknek már sikerült lefaragniuk súlyukból. A fele társaság vagy megtartotta ezt a súlyt, vagy tovább fogyott, de a többiek sajnos visszahíztak. 34-féle proteint vizsgáltak a vérmintáikban. Kiderült, hogy az angiotenzin-konvertáló enzim szintje áll szoros összefüggésben azzal, hogy egy fogyókúrázó nőnél jelentkezik-e a jojó-effektus, vagy sem. Akik vékonyak maradtak később, azoknál az enzim szintje nagy mértékben lesüllyedt. Az még nem tiszta, hogy az angiotenzin-konvertáló enzim miként határozza meg a fogyókúra kimenetelét, de valószínűleg megzavarja azokat a hormonokat, melyek a teltségérzetet, valamint a zsír-és vízraktározást szabályozzák a szervezetben. Minden negyedik brit ember szeretne lefogyni, 80 százalékuk pedig szenved a jojó-hatástól, így bármit, ami stabilizálja a testsúlyt, azonnal elkapkodnának. Nők milliói férhetnének bele újra a régi farmerjeikbe, ráadásul az egészségüket is jobban megőrizhetnék. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy az ismételt fogyás-hízás megkétszerezi a szívbetegségből eredő halálesetek kockázatát. Összefüggésbe hozták a korai halálozással általánosságban, továbbá az agyvérzéssel, cukorbetegséggel is. Gyengíti az immunrendszert, így a szervezet védtelenné válik a fertőzésekkel szemben. Néhány szakértő még azt is kijelentette, hogy ennél az is jobb, ha valaki egyáltalán nem is fogyókúrázik. Susan Jebb, a kutatócsoport egyik tagja kihangsúlyozta, hogy sokkal több kutatásra van még szükség, mielőtt kifejlesztenek egy vértesztet a diétázók számára, azt azonban elmondta, hogy nagyon fontos felfedni, miért bukik el folyton a fogyókúrázók egy része. „A közhiedelemmel ellentétben az emberek általában könnyen lefogynak. A gondjuk azzal akad, hogy a kívánt testsúlyt meg is tartsák. A legtöbb figyelmet eddig mindig annak szánták, hogy a kilók leolvadjanak, és nem azokra a módszerekre, amivel hosszú távon távol lehet őket tartani. A jojó-hatás lelkileg is megviseli az embereket, elveszhet az önbizalmuk is.” – mondta el. A Slimming World elhízással foglalkozó orvosa, James Stubbs így kommentálta a kutatást: „Ez nagyon érdekes. A súly megtartása abszolút mértékben kritikus fontosságú a siker szempontjából.” További nyolc proteint is összefüggésbe hoztak a sikeres súlymegtartással, jelentette a PLoS ONE. Forrás: https://napidoktor.hu/index