Folytatódik a lehűlés és a hidegfront

Hidegfronti hatás és lehűlés várható. Az erre érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Ingadozhat a vérnyomás, és hosszabbá válhat a reakció idő.

Lehűlés és esők

Éjjel többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, átmeneti felszakadozások elsősorban nyugaton lehetnek. Keleten és délen nagy területen várható további eső, zápor, főleg az éjszaka első felében helyenként zivatar, másutt néhol valószínű záporeső. Napközben kezdetben még nagyrészt erősen felhős, a keleti országrészben zömmel borult idő várható, határozott felhőzet-csökkenés délutántól kezdődik a Dunántúlon, addig inkább csak rövid időszakokra süthet ki a nap. A keleti országrészben a déli órákra fokozatosan megszűnik az eső, másutt elvétve alakulhat ki zápor, ugyanakkor délután elsősorban az Ózd-Túrkeve vonal viszonylag széles sávjában újabb intenzív záporok alakulnak ki. Az északi, északnyugati szelet sokfelé kísérik erős, helyenként viharos széllökések, gyengébb légmozgás a Duna-Tisza köze északi felén várható, illetve délutántól lassan mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között, a Dunántúl szélvédett, átmenetileg kevésbé felhős helyein ennél alacsonyabban alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 fok körül várható.

esosido2

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Az időszak nagy részében néhol, a végén elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 7, 13, majd 10, 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 20, 24 fokról 25, 30 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. augusztus 9. 21,9 °C -0,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 38,6 °C (2013) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,2 °C (1976)

Forrás: met.hu