felhős ég, záporok, zivatarok várhatóak

Kezdetben változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütés is valószínű, majd megnövekszik, a Dunántúlon és az Alföld délnyugati részén meg is vastagszik a felhőzet, és ott szórványosan, másutt néhol lehet zápor, egy-egy zivatar.

Hidegebb levegő és zivatar

Frontátvonulás nem nehezíti a mindennapjainkat, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért azoknál, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik „olajozottan”, hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyenek lehetnek a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. A közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek!

Csapadéknak délutántól, estétől van nagyobb esélye. Többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél, de zivatarok környezetében erős, illetve viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között valószínű.

esosido2

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn még erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Keddtől kezdve gyakran változó felhőzetre, több-kevesebb napsütésre, és csak néhol kisebb záporra lehet számítani.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 95 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet keddig 11 és 17, szerdától 5 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 21 fok közt alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. szeptember 16. 21,6 °C +5,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 32,7 °C (1947) legalacsonyabb hőmérséklet: 4,2 °C (1925)

Forrás: met.hu