Érkezik a szezon: itt az őszi befőzések ideje! 2016-08-26 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Sokan szeretik ezt az évszakot, amelynek tagadhatatlanul sok előnye van: a már hűvösebb, de még kellemes idő, a gyönyörű, sárguló természet, s persze a csemegék! Szezonja van számos finomságnak, ami az őszi befőzéshez is nagyon jól jöhet! Az őszi befőzés praktikái Az ősz az egyik legszebb évszakunk – noha a maga módján mindegyik az. Ám a színpompás természet és a kellemes idő mellett ilyenkor van módunk arra is, hogy a friss, szezonális növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket begyűjtsük és eltegyük télire. Az őszi befőzésnek is megvan a hangulata, melyben az egész család részt vehet. De mit szokás befőzni? Íme a leggyakrabban készített finomságok, amelyekkel megörvendeztethetjük magunkat a hidegebb hónapokban! A gyümölcsök tekintetében az őszibarack befőzés szinte klasszikus: a barackból lekvárt, befőttet, sőt rostos ivólét is bátran készíthetünk. A magvaváló szilvából ugyancsak remek ivólé lesz. Őszi befőzéskor sokan csinálnak – hogy a vadgyümölcsök se maradjanak ki – csipkebogyó lekvárt. Utóbbinál fárasztó a kimagozás és a belső szőrök eltávolítása, ezért érdemesebb a gyümölcsöt szárítással tartóssá tenni. Aszalni lehet a vörös áfonyát, a borbolyát és a mahóniát. A vadgyümölcsök között jól használható még a galagonya, a kökény, a som. A tamarilló szintén alkalmas az őszi befőzésnél lekvárnak, de gyümölcssalátába is kiváló. A lekvárok között nagy kedvenc a sárgabarack-, a szilvalekvár, a szőlőlekvár, a naspolyalekvár. Dzsemként a fekete szőlőt érdemes kipróbálni! Közkedvelt a birsalmasajt is, melyet önmagában is eszegethetünk, de mandulával, mogyoróval, pisztáciával, áfonyával társítható, sőt mutatósan díszíthető. Csodás befőtteket lehet készíteni az őszi befőzés során körtéből, szőlőből – akár a színek keverésével -, a szilva fahéjjal remek téli csemege lesz. A szilvalekvárba pedig érdemes diót tenni, ha a megszokott ízeket kissé szeretnénk feldobni! A meggyből, a körtéből, a piszkéből is tehetünk el télire befőttnek. Az őszi befőzések között kiemelkedő mennyiségben teszünk el savanyúságokat. Az ecetes paprika, a sült paprikasalátához kiváló paprikák, a többféle módon készíthető, ropogós csemege-, vagy kovászos uborka, a vegyes savanyúság, a csalamádé. A padlizsánkrém, a pritamin (paprika) krém, a zakuszka is népszerű az ételek mellé, sőt utóbbi kenyérre kenve is. A lecsó télire ugyancsak az őszi befőzések egyik legkedveltebbje. Meleg, őszi napokon kell leszüretelni és mélyhűteni a fűszernövényeket, amelyeknek télen nagy hasznát vesszük: a bazsalikom, tárkony, zsázsa, a borsfű, koriander, a kapor, a sáfrány, a zsázsa és az ánizs mind szóba jöhetnek. Szárítva is nagyon jók, mert bár vitamintartalmuk szinte elveszik a tartósítás során, ízük jóval erőteljesebb lesz. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php