Élet a répatortán túl – készítsen gluténmentes süteményt céklával! 2015-03-07 Blog, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúra szezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek. Azt gondoljuk, hogy a zöldséges édességek távol állnak a magyar konyhától, ezért nehezen illesztjük az étrendbe. Ez alól kivétel talán a répatorta, amely igazi úttörőként mára a cukrászdák kínálatában és a házi készítésű kedvencek közt is egyre inkább megtalálható. Pedig ha jobban végiggondoljuk, mindannyian ettünk már krumplis tésztából gyúrt szilvásgombócot, vagy tökös-mákos rétest. Érdemes új ízekkel is kísérletezni, a sütemények készítésénél a burgonya és tök, sütőtök mellett a cukkinit, spárgát, avokádót és céklát is kipróbálni. A cékla elsősorban a csokoládés süteményekben jó párosítás: színében és ízében is kiegészíti egymást a két alapanyag. Ha cukor helyettesítőt és magas kakaótartalmú étcsokoládét használunk, akkor a kalóriáktól sem kell félnünk – mondja Varga Dóra. A céklának magas a kálium tartalma, és vörös színanyaga miatt jelentős szabad gyök fogó hatással is rendelkezik. Az étcsokoládéban található kakaóbab szintén gazdag antioxidánsokban, melyek az erek egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak, a hozzáadott barna rizsliszt miatt pedig a sok kedvező hatásról inzulinrezisztencia, és lisztérzékenység esetén sem kell lemondani. A céklás csokoládé szelet hozzávalói: 200g cékla 100g barna rizsliszt 20g kakaó 2 evőkanál útifű maghéj 150g xilit 4 db tojás 100g vaj 100g cukor- és gluténmentes étcsokoládé 1 teáskanál szódabikarbóna Elkészítése: A céklákat megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és puhára főzzük. Amint kihűl, a cékla darabokat az olvadt vajjal simára dolgozzuk botmixer segítségével. A tojások sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a céklás masszával elegyítjük. A száraz hozzávalókat is hozzáadjuk, majd a tojások felvert habjával lazítjuk, végül belekeverjük a durvára aprított csokoládét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben 60-75 perc alatt készre sütjük. www.allergiakozpont.hu Forrás: