Borongós, párás, egyhangú idő néhol zúzmarával

Általában borult, párás, főként a magasabb helyeken ködös idő lesz, több helyen zúzmarával. Az Északi-középhegység csúcsai azonban kiemelkednek az alacsonyszintű rétegfelhőzetből.

Ónos szitálás, hószállingózás bárhol előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Fertő-tó térségében élénkül meg a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -3 fok között alakul.

Térségünk időjárását döntően anticiklon alakítja, fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. A borongós, párás, egyhangú idő kedvezőtlenül hathat kedélyállapotunkra. A napközben is fagyos időben öltözzünk rétegesen, főként ha hosszabb ideig a szabadban tartózkodunk. Gondoljunk a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag utánpótlásra, és ne feledkezzünk meg az ideális napi folyadékbevitelről sem! Az átlagosnál hidegebb téli időben fokozott a kihűlés veszélye is, ezért figyeljünk környezetünkben élő rászoruló embertársainkra!

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Túlnyomóan borult, párás idő lesz, helyenként hószállingózással, ónos szitálással, majd az időszak végén szórványosan valószínű eső, ónos eső, fagyott eső, főként északkeleten hóesés.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak nagy részében +1 és -4 fok között valószínű, majd vasárnapra jelentősen megenyhül az idő.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. december 19. -3,9 °C -4,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 18,5 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,8 °C (1927)

Forrás: met.hu