Baromfitartás a hátsó udvarban – veszélyeket tartogat! 2016-08-11 Blog, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Egyre népszerűbb a baromfitartás, az állatok jelenléte a háztartásokban – az Egyesült Államokban számos hátsó udvarban csipegetnek, ami azonban nemcsak előnyökkel jár. Baromfitartás veszélyei Friss tojás és hús első kézből – sokakat vonz a lehetőség, no meg a tény, hogy ha maguk tartják a haszonállatot, akkor tudják azt is, mit kap enni, hogyan nevelik. Nagyobb biztonsággal fogyaszthatják a tojást és a húst is. Amerikában egyre többen tartanak csirkét, pulykát a kert végében, a kisméretű állatgazdaságok átköltöztek a farmokról az udvarokba. A baromfitartás népszerűsége azonban nemcsak előnyöket hoz magával – hanem az egészségügyi kockázatok lehetőségét is, különösen a szalmonella baktérium által okozott betegségekét. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Járványkezelési- és Megelőzési Központ) szakemberei szerint már most nyolc, folyamatban levő szalmonella-kitörés köthető a hátsó kertben tartott baromfihoz. A betegségek megjelenése eddig 611 embert érintett, beleértve 195, 5 éven aluli gyermeket. 2016 januárja óta 45 államban jelentkezett a szalmonella. S mert számos eset bejelentetlen marad, a betegek valós száma akár 10 000 is lehet – a baromfitartással összefüggésben. Mit kell tudni a szalmonelláról? A szalmonella-fertőzés általában hasmenéssel, hasi görcsökkel, lázzal jár – a tünetek egy hétig is eltarthatnak. A legtöbb ember jobban lesz kezelés nélkül is, de az 5 év alatti gyermekek és a 65 év feletti idősek, akik ráadásul krónikus betegséggel küzdenek, vagy meggyengült az immunrendszerük, nagy veszélyben vannak. Ugyanígy a terhes nők is ki vannak téve a szalmonella-fertőzés súlyosabb változatának. „A baromfitartás során közvetlen kapcsolatba kerülünk a csirkékkel, kacsákkal, libákkal, pulykákkal és az ő környezetükkel, ami bizony szalmonellás megbetegedéssel járhat – emelte ki Megin Nichols, állatorvos, a CDC munkatársa. – A baromfi ürülékében lehet szalmonella, de a tollaikon, talpukon, csőrükön szintén, még ha egészségesnek és tisztának tűnnek is.” 1991 óta a hátsó udvari csirketartással 65 szalmonella-kitörést hoztak összefüggésbe, ám a 2016-os az az év, amikor a legtöbb megbetegedést kötötték az állatokhoz. A CDC igyekszik rámutatni, mely érintkezési típusok okozták a legtöbb járványt. A múltban a kiscsirkék voltak a fő források. Nem szabad azokat a házban tartani, ölelgetni, megpuszilni őket! A szakemberek azt ajánlják: ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a baromfink nem hordoz szalmonellát, kezeljük őket úgy, mintha hordoznának. A szalmonella sajnos az ő gyomorbaktériumaik egyike, megtalálható a beleikben, de őket nem feltétlen teszi beteggé. Tehát legjobb megoldás, ha feltételezzük, hogy a baktériumok jelen vannak – így jobban megvédhetjük magunkat baromfitartás esetén. További lehetőség minden egyes érintkezés után alaposan kezet mosni. A tojásokat jól meg kell főzni. A baromfi helyét pedig a lehetőségekhez képest tartsuk nagyon tisztán. Ha a baromfitartás során az állatokhoz érünk, etetjük őket, vagy megérintjük élőhelyüket, mindig mossunk 20 másodpercen át kezet szappannal. Használjunk alkohol alapú kézfertőtlenítőt, ha nem jutunk azonnal vízhez és szappanhoz. S ha van rá mód, inkább kint mossunk kezet, ne a konyhában vagy fürdőszobánkban. Természetesen a konyhai szivacsot se használjuk! Minden, ami a baromfitartáshoz szükséges, kinn tartható a kertben, bevinni a házba veszélyes. A szalmonella megelőzése érdekében tartsuk be az alábbi szabályokat is: Viseljünk megfelelő ruhát és cipőt, ha ellátjuk az állatokat. Ezeket csak a baromfi ellátásához használjuk. Ne vigyük be a házba a baromfit, különösen azon helyiségekben nincs helyük, ahol ételt készítünk. A gyerekek ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba az állatokkal 5 éves kor alatt, mert immunrendszerük még gyenge. Tartsuk szemünket a kiskorúakon: ne nyúljon a szájához, arcához, miután hozzáért a baromfihoz, de még nem mosott kezet! Semmiképp se hagyjuk, hogy ölelgesse, puszilgassa őket. Az összegyűjtött tojásokat öblítsük le meleg vízzel, de ne áztassuk őket. Van kifejezetten tojásokhoz használható mosószer, alkalmazzuk, ha piszkosak. Majd szárítsuk meg őket és tároljuk a hűtőben. Mindig alaposan főzzük meg a tojásokat. A szalmonella baktérium a sárgájában található, ezért nem eszünk meg nyers, főtlen tojást. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php