Az ország jelentős részén strandidőre számíthatunk

Sok napsütésre, az ország jelentős részén strandidőre számíthatunk nappali gomolyfelhő-képződéssel.

Strandidő és néhol zivatar

Legfeljebb csak az északkeleti határvidéken, illetve késő délután, este az északnyugati tájakon alakulhat ki néhol zápor, zivatar. Jellemzően mérsékelt lesz a légmozgás, átmeneti szélerősödés csak esetleges zivatarfelhő környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

nyar3

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Az időszak nagy részében a napsütésé lesz a főszerep az eddigiekhez képest elenyésző mennyiségű csapadékkal, ez alól a vasárnap este és kedd hajnal közti időszak lesz kivétel, amikor egy hidegfront miatt ismét felhős, többfelé záporos, zivataros idő lesz.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A hajnali minimumok 16, 22 fokról 13, 19 fokra csökkennek. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 27, 32 fok közt alakul, a hét elején néhány fokos átmeneti visszaeséssel.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 28. 20,8 °C -1,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,8 °C (2013) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,0 °C (1926)

Forrás: met.hu