Az egészséges elhízott nőket is veszélyeztetik a szív- és érrendszeri betegségek

Az elhízott, ám egyébként egészséges nőknek nagyobb szív- és érrendszeri kockázatokkal kell számolniuk, mint a normál testsúlyúaknak egy amerikai kutatás szerint.

Az elhízás növeli a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók több mint 90 ezer amerikai nő egészségi állapotának alakulását követték akár három évtizeden át – számolt be róla a BBC hírportálja.

A túlsúlyosaknál és az elhízottaknál nagyobb valószínűséggel alakult ki agyvérzés vagy szívroham még akkor is, ha vérnyomásuk és koleszterinszintjük normális volt, és cukorbetegséget sem diagnosztizáltak náluk.

Akadnak azonban olyan elhízottak, akiknél nem jelentkeznek anyagcsere-problémák, ami egyes tudósok szemében kétségbe vonja, hogy az elhízás növeli olyan zavaroknak a kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy koleszterinszint.

Az új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlyos, vagyis 25-ösnél magasabb testtömegindexű (BMI), egyébként egészséges nőknél 20 százalékkal, az elhízott, azaz 30-asnál magasabb BMI-jű nőknél 39 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség, mint a normál súlyú, vagyis 18,5-24,9 testtömegindexű, szintén egészséges nőknél.

elhízás

 

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a két dolog között nem ok-okozati viszony, inkább összefüggés van. Hozzátették azt is, hogy a nők körében végzett kutatás eredményeit nem lehet a férfiakra általánosítani.

A nagy létszámú résztvevővel végzett kutatás megmutatta, hogy az anyagcsere szempontjából egészséges elhízottnak lenni sem ártalmatlan. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata akkor is megnövekszik náluk, ha évtizedeken át mentesek az anyagcserezavaroktól – mondta Matthias Schulze, a potsdami Táplálkozástudományi Intézet tudósa, a kutatás vezetője.

Hangsúlyozta az anyagcsere-betegségek megelőzésének fontosságát is. A szakemberek szerint akinek megfelelőek az anyagcsereadatai, az is nyerhet, ha időben elkezd odafigyelni az egészséges étrendre és a testmozgásra a megelőzés érdekében.

Brit kardiológusok egy három évvel ezelőtti, hosszú távú kutatása arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges. A vizsgálatban résztvevő „egészséges elhízottak„ több mint felének romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak kicsivel több mint tíz százalékuk veszített a testsúlyából és vált egészségesebbé.

Forrás: https://napidoktor.hu/index