Alföldön lehet zápor, zivatar

Ma a déli óráktól egészen kedd reggelig elsősorban az ország délkeleti, keleti harmadán (esetleg felén) számíthatunk zivatarokra, amelyeket viharos széllökés (>60 km/h), lokálisan jelentős csapadék (15-25 mm, egy-két helyen > 25 mm), és kisebb szemű jégeső kísérhet.

Kedden már összességében több helyen, délután nagyobb számban inkább a Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez kapcsolódva elsősorban felhőszakadás (kis területen > 25-30 mm csapadék) és viharos széllökések (> 60 km/h), kisebb eséllyel nagyobb szemű jég társulhat.

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. A déli, kora délutáni órákban több helyütt erős lesz az ultraibolya sugárzás.

 

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan ismét emelkedik, sokfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony marad, de helyenként közepes is lehet. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenjük egyelőre jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a nyír, a kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrs: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.