Ad’j Isten Szatmárban- Gasztrotúrák 2015-05-06 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Szatmár-Beregnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: érintetlen, távolinak tűnő világ, ahol különleges szavakat használnak, sehol máshol nem jellemző ételeket főznek a helyiek, akik egyedülállóan viszik tovább eleik hagyományait. Az élmény közel van Szatmár – ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán tudta őrizni. A nagyvárosból érkező számára mintha itt megállt volna az idő. Az eredeti élményeket kereső utazók előszeretettel látogatják Thaiföld vagy Borneó eldugott törzseit, hogy természetközeli életet élő emberekkel találkozzanak, pihennek a Szahara homokdűnéi közt megbúvó oázisokban vagy a brazil esőerdők ecolodge szállásain. Sokan járnak éppen amiatt Erdélybe, hogy őszinte, ízes magyar szót,munkában barázdált arcokat láthassanak, szénaboglyákkal tűzdelt parasztudvarokon pihenhessenek, megkóstolhassák a kemencében sült kenyeret és megtapasztalhassák a helybéliek végtelen vendégszeretetét és bölcs élettapasztalatát. Nos, Szatmárban a homokdűnéken és esőerdőn kívül az összes többi fellelhető. (Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadok hívogatják a látogatót.) Miért van hát, hogy drága pénzért messzi földön keressük azokat a hangulatokat, a sohasem látott, de elsőre ismerősnek, rokonszenvesnek tűnő arcokat, amelyekért alig pár száz kilométert kell csupán megtenni? S ráadásul a miénk? Magyarország legkeletibb és utolsó érintetlen szeglete A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 38. alkalommal nyitotta meg kapuit, 2015. február 26. és március 1. között Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje várta a nagyközönséget és a szakma képviselőit. A kiállításon évek óta több száz kiállítói közt Szatmár standja is kedvezményes utazási ajánlatokkal, nyereményjátékokkal és ingyenes nosztalgiafotózással várta a látogatókat. Nagyker helyett kiskert Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet. Arra is érdemes felkészülni, hogy egy szatmári gasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik: a helyiek természetes vendégszeretete nem ismer határokat. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! Az Adj’ Isten Szatmárban! standja azon Szamosmenti településeket reprezentálta, akik célul tűzték ki a hagyományos, régiós konyha értékeinek felkutatását, a régi receptek és főzésisütési eljárások megőrzését és bemutatását. A most divatos farmtotable és slow food fogalmak itt valódi értelmet nyertek: az alapanyagok helyiek és ízük valódi, útjukat pedig sok esetben követni lehet egészen a termelőig. Gasztroút, termelők, hagyományok A Szatmáron át húzódó tematikus gasztronómiai útvonal mentén a látogató nem csak az éttermek kínálatát kóstolhatja végig, hanem meglátogathatja a helyi méhészetet, megtekintheti, hogyan készül a kecskesajt vagy ha nem szeret sokat aludni, részt vehet a napokon keresztül folyamatos figyelmet igénylő szilvalekvár-főzésben is. A rézüstökbe a vidék „aranya”, az árterekben dzsungelgyümölcsösökben növő, organikus Nemtudom szilva kerül, cukor és tartósítószer nélkül. A szatmáriak ezen kívül télen hagyományos disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzdetúrákat és kenyérsütő workshopot szerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni – és akár kemencét rakni is. Falunap helyett Szatmárfeszt Mutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza-ételek, nem gyártanak futószalagon gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi – a sparhelt nem hangulati elem, hanem mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szatmárfeszt idején olyan hagyományos szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 kmtől nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint a nagymama ebédje. Kivételt csak a gasztrobloggerek kínálata jelent, akik a Panyolafeszten augusztus első hétvégéjén mutatják be, hogy lehet a hagyományos alapanyagokból szenzációsan kreatív, modern és egészséges ételeket készíteni. A rendezvények műsorának gerincét az igényes népzene, a blues és a világzene jelenti, a családokat minőségi gyermekprogramok várják. A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 kmtől nagyobb távolságról Fák, virágok, fény A térség gyönyörű természeti környezete, a Tisza, a Szamos és a Túrfolyók tökéletes helyet biztosítanak kenutúrákhoz, horgászathoz és lovaskocsikázáshoz. A Szamos és a Tisza folyók töltésén végigfutó romantikus kerékpárutak a biciklizés szerelmeseit csábítják. Van egy titkos tippünk is: Cégénydányádon a Kende Kúria egykori angolparkjában séta közben egy meghökkentő méretű, igazi famatuzsálemet láthatunk. A környéken különleges, kockásliliom-túrát is tehetünk és szakértő vezető tárja elénk az ősláp vagy a helyi gyógynövények világát. Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadok hívogatják a látogatót Fekete vonat helyett autópálya Szatmár-Bereget vadonatúj autópálya köti össze Budapesttel, majdnem Vásárosnaményig. A 2014 végén átadott útszakasz 2,5 órára rövidíti a fővárosból az utazást. Bőven akad felfedeznivaló Magyarország legkeletibb részében. Annak is ajánlott, aki a világon már sok helyre eljutott, és annak is, akinek erre nem nyílt eddig módja: egy szatmári utazás olyan, mintha itthon mennénk külföldre. Forrás: