A naspolyát még a dér is csípi 2015-10-18 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A tél nem a gyümölcsszezonról híres, mégis akad néhány egyed, melyek ezekben a hónapokban szüretelhetőek. A naspolya vezeti a sort. A naspolya nem tartozik a legismertebb gyümölcsök közé, sőt aki nem találkozott még vele, kétszer is meggondolja, megkóstolja-e ezt az érdekes termést. Alakja olyan, akár egy virágzó bogyó. Nem csak külseje különleges, hanem íze, színe és szedése is eltér a megszokottól. Kemény falat A sötétbarnára érett gyümölcsöt az őszi hónapok legvégén lehet szüretelni, viszont a fogaink bánnák, ha egyből nekiesnénk falatozni. Mivel a naspolya utóérő gyümölcs, ezért frissen begyűjtve még túl kemény, szinte ehetetlen. A szedést követően hideg és száraz helyen kell tárolni pár héten át és csak ez után érdemes megkóstolni fanyarkás ízét. Ha a fán marad, még decemberben is szemezgethetünk belőle, addigra ugyanis a hideg és a dér megpuhítja a szemeket. Dísznövény vagy csemege? A naspolya hosszú utat járt be, míg elért hazánkba és arról is megoszlanak a vélemények, hogy pontosan honnan érkezett. Annyi biztos, hogy tőlünk Keletre. Mivel különleges a gyümölcs külseje, ezért sokszor a kert díszeként és nem íze miatt ültetik. A májusi virágzás után a gömbölyded szemek folyamatosan változtatják színüket, míg végül a tél beköszöntével elérik igazi sötét árnyalatukat. Közismert magas pektintartalmáról és ennek köszönhetően ízletes lekvár főzhető a naspolyából. Természetesen nyersen is fogyasztható, amint lehámoztuk róla vékony héját. Bár a citromon nem tesz túl, a naspolya C-vitaminban gazdag, de emellett B- és E-vitaminban is bővelkedik. A gyümölcs fanyarkás húsa értékes a szervezetnek kalcium, vas, cink és magnézium tartalma miatt.Nem csak ehető, hanem iható formában is elfogyaszthatjuk. A naspolyából ? mint szinte mindenből ? kiváló pálinka főzhető, de borok és likőrök formájában is találkozhatunk vele. Levele és kérge szintén hasznosítható, leginkább az értékes csersav miatt kedvelték. Az orvoslás területén főként gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák a szájüreg és a garat megbetegedésekor. Tehát annak ellenére, hogy kissé furcsa és nem túlzottan híres, mindenképpen érdemes megjutalmazni a szervezetünket a téli hidegben néhány szem naspolyával. Forrás: https://napidoktor.hu/