8 tipp, amiért a mangót be kell iktatnunk étrendünkbe! 2015-09-17 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Nem véletlenül hívják a mangót a gyümölcsök királyának. Gazdag és zamatos, tápanyagokkal teli, ezért nemcsak ízlelőbimbóink, de egészségünk számára is ideális. Mi mindenért érdemes fogyasztanunk? Külsőre tetszetős, élénk színű, zamatos gyümölcs a mangó, alaposan „megpakolva” tápanyagokkal, beleértve a szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. Nem csoda, hogy kifejezetten jótékony hatású általános egészségünkre, bőrünkre és hajunkra nézve egyaránt. S ha ez még nem lenne elég, öregedést késleltető hatásai vannak, rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Nézzük hát meg közelebbről a remek gyümölcs tulajdonságait, amelyeknek köszönhetően több mint érdemes beiktatnunk a mangót az étrendünkbe! 1.Természetes rákellenes hatás A nyers és az érett mangó ugyanúgy rendelkezik különböző antioxidáns vegyületekkel, így például kvercetinnel, fokhagyma savval, izokvercetinnel, fizetinnel és metil-galláttal. Ezek az összetevők megküzdenek a szabad gyökökkel, melyek, ha nem tartják kordában őket, oxidatív stresszt idéznek elő. Kiküszöbölésük csökkenti a különféle rákok kialakulásának esélyét, köztük az emlő daganatét, vastagbél- és prosztatarákét. 2.A szív számára előnyös A mangó a természetes élelmi rost kiváló forrása, de pektint, C-vitamint szintén tartalmaz. Ezek a tápanyagok szinkronizáltan működnek, csökkentve a szérum-koleszterinszintet. A friss mangóban bőségesen találunk káliumot: egy 100 grammos gyümölcsben kb. 56 milligrammot. Ez az ásványi anyag elengedhetetlen a vérnyomás szintjének megtartásához. Ahhoz is hozzájárul, hogy a szívverés ritmusa normális legyen. Vagyis a mangó a szívet egészségesen tartja. 3.A ragyogó, fiatalos bőr őre A különböző ásványi anyagokat illetően a mangó egy kincsesbánya. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, rezet és vasat is rejt magában. Számos vitamint találunk meg benne, köztük az A-, B6- és C-vitamint. Valamennyi tápanyag segít a vérkeringés javításában, valamint a szabad gyökök kiküszöbölésében, de a foltokat és a hegeket is rendberakja. Ha a mangót beiktatjuk az étrendünkbe, garantálhatja számunkra a tiszta, szép és fiatalos bőrt. 4.Fogyáshoz és cukorbetegségre kiváló A mangóban levő rostok nagy mennyisége hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig telítettnek érezzük magunkat, vagyis csökkenti az éhség érzetet és meggátolja a túlevést. A rost az emésztést, az anyagcserét is fokozza – azaz, sokat tesz a fogyásért. A pektin nevű természetes rost megakadályozza a glükóz szintek túlzott emelkedését, tehát ez a gyümölcs a diabétesszel küzdők számára is igen jótékony. Ugyanakkor oda kell figyelni a mangó fogyasztásánál, mivel az alacsony glikémiás indexű ételek kategóriájába tartozik. 5.Jótékony a szexuális életünkre is Érdemes kihasználni a mangó, mint afrodiziákum tulajdonságait! Számos tanulmány azt mutatja, hogy a benne levő E-vitamin segít a szexhormonok szabályozásában és javítja a férfiak nemi vágyát. 6.A szemre nézve kitűnő Egy csészényi felkockázott mangó annyi A-vitaminnal lát el bennünket, amennyi a napi javasolt mennyiség 25 százaléka. Olyan flavonoid polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin, mely a testbe felszívódás során A-vitaminná alakul. Erről pedig köztudott, hogy alapvető fontosságú a látáshoz. Eme antioxidáns vitaminnak a jelenléte abban is segít, hogy a száraz szem, az éjszakai vakság, a szürkehályog problémájával és az időskori makula-degenerációval ne kelljen – szó szerint – szembenéznünk. 7.Jótékony a gyomorra A mangó olyan enzimeket tartalmaz, melyek katalizátorként működnek a fehérje anyagcserében. A rostok, vitaminok és ásványi anyagok jelenléte lehetővé teszi e gyümölcs számára, hogy segítse az emésztést és a felszívódást. A székrekedés enyhítéséhez is hozzájárul a rostoknak köszönhetően. A nyers mangót hatékonyan alkalmazhatjuk a gyomor megnyugtatására. 8.Az agy őre A mangóban levő A-vitamin, C-vitamin és egyéb karotinoidok keveréke felpezsdíti a vérkeringést, vagyis óvja az agyat az oxidatív károsodástól. A mangó glutamin-savat is tartalmaz: ez a fehérje felelős a jobb memóriáért és a koncentrációért. 100 gramm mangó 60 kalóriával egyenlő, de nincs benne egyáltalán zsír és koleszterin. Miközben több mint 1000 fajtája létezik világszerte, a legtöbbet Indiában találjuk. Ha még sosem próbáltuk ezt a zamatos, értékes gyümölcsöt, eljött az ideje! Ebben az esetben ugyanis valami nagyon finomat és egészségeset mulasztottunk el! Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu