B12 vitaminnal megúszhatjuk a hasfájós csecsemőket 2015-08-12 Babaváró, Blog Megosztás: Tweet Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12 vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke fog születni. Ha azt szeretnénk, hogy újszülöttünk ne legyen sírós, hasfájós baba, várandósságunk idején fogyasszunk bőségesen gabonapelyhet, tojást és csirkét. Az orvosok arról számoltak be, hogy most először találtak összefüggést a babák hasfájóssága és az anyák terhesség alatti étrendje között. A B12 vitamin kulcsszerepet játszik az agy és az idegrendszer kialakulásában, megtalálható a vörös húsokban, a csirkében, a tejtermékekben és a reggeli gabonapelyhekben is, ugyanakkor a máj és a kagyló is tartalmazza, melyek fogyasztását általában nem javasolják a terhesség alatt. Az alacsony B12 vitaminszint vérszegénységhez, fáradtsághoz, súlyvesztéshez vagy székrekedéshez vezethet. A mostani kutatás során holland tudósok több mint négyezer kismamában vizsgálták a B12 vitamin szintjét terhességük első 12 hete során, majd az eredményeket összevetették egy kérdőívvel, amelyek a gyermekek születése utáni három hónapra vonatkoztak. Az alacsony B12 vitamin szinttel rendelkezőknek öt százaléka panaszkodott sokat síró, hasfájós csecsemőjére, míg a magas vitaminszintűeknek csupán egy százaléka. Egy tanulmány arról is beszámolt, hogy az alacsony B12 vitamin szint akkor is növelte az esélyét annak, hogy hasfájós lesz az újszülött, ha egyéb tényezőket is figyelembe vettek. Ugyanakkor az agy fejlődéséhez szintén fontos folát szintje és a hasfájás között nem találtak összefüggést. A táplálkozás-szakértők a fenti eredmények ismerete mellett is azt javasolják, hogy a várandós nők – annak ellenére, hogy gazdag B12 vitaminforrások – továbbra is kerüljék a máj, a nyers tojás, a lágy sajtok és a kagylók fogyasztását. Forrás: