Az őssejt tárolás és felhasználás nyomában – 1. rész

 

Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb kérdésként felmerül, hogy szükséges-e az őssejt megőrzés lehetőségével élnünk? Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést, összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt, hogy segítsük a cikk olvasóit.

Az őssejt tárolás, terápia és kutatás a mai modern orvostudomány egy lehetséges, biztonságos és kihívásokkal teli lehetősége. Nem fikció, hanem tény, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejtekkel történő terápiákkal ma már több, mint 70 betegség kezelhető, mindezek mellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. Jelenleg több mint 260 regisztrált klinikai vizsgálat zajlik köldökzsinórvér-őssejtekkel világszerte, beleértve 40 olyan klinikai vizsgálatot, melyekben autológ és rokoni allogén köldökzsinórvér-őssejtet használnak. Több mint 4000 klinikai vizsgálatot folytatnak több más őssejt-típus és – forrás alkalmazására vonatkozóan.

Mik is azok az őssejtek? Az őssejtek olyan különleges sejtek a szervezetünkben, melyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem arra is, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, illetve hogy szöveteket regeneráljanak. Annak köszönhetően, hogy az őssejtek specializált sejtekké alakulhatnak – amelyek testünk különböző szöveteit alkotják – gyakran nevezik őket a szervezet építőköveinek.

Szinte minden szövetben jelen vannak, de az őssejtek alapvetően két típusúak lehetnek: hematopoetikus (vérképző) őssejtek és mesenchymális őssejtek. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket a leukémia és más vérrel kapcsolatos megbetegedések kezelésére használják. A köldökzsinórvér főként (de nem kizárólag) vérképző őssejteket tartalmaz, és manapság a köldökzsinórvérből nyert őssejtek többségét a leukémia gyógyításában alkalmazzák, többnyire azonos szövettípusú testvérek vagy nem rokon donorok őssejtjeinek felhasználásával.

A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben és kisebb számban a köldökzsinórvérben. Ezek például csont-, ideg-, izom-, porc- és zsírszövetekké fejlődhetnek, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogyan használhatók agyi bénulás, szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és más megbetegedések kezelésére.

grafikon

Miért tároljuk az őssejteket? Az őssejtek megőrzése előrelátó gondolkodás, egy befektetés gyermekünk jövőjébe, ami lehetőséget adhat a gyógyulásra, ha bekövetkezne a baj. Várandósság helyes életmóddal és szülés biztonságban – általában egy jó alap ahhoz, hogy a gyermek egészséges legyen. Jobb előre gondoskodni és előrelátóan gondolkodni, vélekednek a gondos szülők. K. Anita 32 éves kismama férjével már évek óta várta a babát, mire végre várandós lett.

„Mindig is aggódós típus voltam, bárki-bármit kérdezett a babával kapcsolatban, azt feleltem:”csak egészséges legyen”. Sokszor túlzott aggódásnak is tűnt, de a párom megértett, így megbeszéltük, hogy szeretnénk levetetni a köldökzsinórvérét a kisfiunknak, még akkor is, ha adja isten, sose lesz rá szükség. (Ne is legyen!) Ez lehet később egy életbiztosítás a kisfiunk számára. Engem megnyugtatott.”

Az őssejt megőrzést mintegy biztosítási formának felfogva Magyarországon a szülők 8-10 százaléka dönt a köldökzsinórvér levétele mellett, melyre egyetlen időpont áll rendelkezésünkre, amikor a baba megszületik.

„Ha nem így cselekszünk és később véletlenül szükség lenne rá, soha nem bocsátjuk meg magunknak, hogy elmulasztottuk ezt a visszahozhatatlan lehetőséget” – vallja Dr. Nyirády Tamás szülész- nőgyógyász adjunktus is.

Számos „fogyasztói” vélemény szerint e témában is úgy gondolkodnak sokan, mint biztosítás kötésekor: „Van lakásbiztosításunk, van utasbiztosításunk. Nem azért kötjük, mert tudjuk, hogy baj lesz, hanem azért, hogy legyen egy támaszunk, ha szükséges.”

ossejt kutatas

Magyarországon 2002 óta van arra lehetőség, hogy az újszülött köldökzsinórvérét legyűjtsék és hosszú időre privát őssejtbankban tárolják. A vérképző őssejtek felhasználása terápiás célból világszerte ismert, és Magyarországon is alkalmazható eljárásnak számít. Hazánkban is évente több száz ilyen jellegű kezelést végeznek.

Jakupcsek Gabriella, műsorvezető: „Életem legnagyobb sikerének tekintem, hogy három gyermeket nevelhetek, s indíthatok útnak az életben. Kötelességemnek érzem, hogy mindent megtegyek az egészségükért, ezért is örültem annak, hogy megőrizhetem a köldökzsinórból nyert őssejteket, bízva abban, hogy nem lesz rá szükségünk de…. S ez a de az, amelytől minden szülő retteg. A tudomány felkínál egy lehetőséget, éljünk vele!”

Hadas Krisztina, főszerkesztő: „Amikor 20 évvel ezelőtt Sára lányom megszületett, ha tehettem volna, biztosan élek a lehetőséggel. De akkor még itthon nem volt ilyen eljárás. Zsiga fiúnk születésénél már nem volt kérdés. Az első pillanattól kezdve biztosak voltunk abban, hogy a köldökzsinórvért és szövetet is levetetjük, hiszen mi lehetne ennél fontosabb. Bízom a tudományban és annak fejlődésében, és ezért hiszem, akkor vagyok gondos szülő, ha élek az orvostudomány adta lehetőségekkel. Természetesen remélem, soha de soha nem lesz szüksége Zsigánknak azokra a sejtekre…”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.