Apával a szülőszobán?

Egyre gyakoribb, hogy egy édesapa bemegy a párjával a szülőszobára, hogy közelségével támogassa kedvesét.

Az apás szülés még ma sem túl gyakori hazánkban, pedig nem csak a mamának, hanem a babának is csodálatos érzés, ha születése után minél több szerető érintés veszi körül. Ráadásul az édesapa számára ez egy bepótolhatatlan élmény.

Millió nehéz kérdést kell eldönteni a várandósság ideje alatt, és rengeteg minden van, amit jó előre el kell tervezni a szüléssel kapcsolatosan! Ide tartozik az is, hogy az édesapa, vagy más (dúla, saját szülésznő) jelen lesz-e az édesanyával a vajúdás, illetve a szülés idején.

terhesség2

Az apás szülés olyan kérdés, amit könnyű eldönteni külön-külön a szülőknek, ezt ugyanis valaki vagy nagyon akarja, vagy el sem tudja képzelni. A probléma akkor kezdődik, amikor az édesanya és az édesapa éppen ellenkezőleg gondolkoznak erről a rendkívül fontos kérdésről.

sírós baba

Hosszú és őszinte beszélgetések juttathatják el ilyenkor a párt az ellentét feloldásához. Sokat segíthet az is, ha olyan párokkal osztják meg a leendő szülők félelmeiket, akik már korábban szültek közösen. Vannak nők, akik nem bírják elviselni a gondolatot, hogy kiszolgáltatottan, izzadtan, véresen lássa őket a férjük, de vannak, akik nagy szükségét érzik párjuk támogatásának.

Vannak férfiak, akik rettegnek a vér látványától és aggódnak amiatt is, hogy jelenlétük a szülőszobán többet ártana, mint használna, mások viszont el sem tudják képzelni, hogy ne legyenek ott, amikor világra jön a gyermekük, akit annyira vártak.

Az apás szülés császármetszés idején különösen előnyös lehet a gyermek szempontjából. A császármetszés ugyanis egy műtéti beavatkozás, ami után 24 órán keresztül az intenzív osztályon tartják megfigyelésen az édesanyát.

Ilyenkor sajnos nem megoldható, hogy a babát a születése után azonnal a mamája mellkasára tegyék, viszont a kicsi számára közel akkora élmény, ha az édesapja testmelegét és szívverését érezheti. Az úgynevezett bőrkontaktust tehát, ami megnyugtatóan hat a csecsemőre  a szülés traumája után, az édesapa ugyanúgy megadhatja gyermekének, mint az édesanya.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.