Új módszer a szénanátha ellen

Olcsóbb és jobb módszerrel állítottak elő és alkalmaztak szénanátha elleni vakcinát brit kutatók.

Az Imperial College London és a King’s College London kutatói új megközelítést alkalmaznak a szénanátha kezelésére, melyet az első tesztekben 30 páciens bevonásával próbáltak ki – számolt be róla a BBC hírszolgálata.

A szénanáthát általában antihisztaminokkal és szteroidok szerekkel kezelik, illetve súlyos esetekben a bőr alá fecskendezett pollennel. Utóbbi eljárásnál a virágpor koncentrációját három éven át fokozatosan emelik, hogy a vele szembeni toleranciát kialakítsák a páciensnél, de a módszer igen drága.

allergia27

A kutatócsoport új módszerében a polleneket a bőr másik rétegébe fecskendezik, ahol sok található az immunrendszer részét képező fehérvérsejtekből. Ez a célzott megközelítés lehetővé teszi, hogy igen kevés pollent használjanak, elegendő 2000-szer kevesebb pollent befecskendezni a jelenlegi injekciókhoz képest.

"Ez teljesen más út" – hangsúlyozta Stephen Till, a kutatók egyike.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatokban a páciensek fűpollenre adott allergiás válaszreakciója csökkent a vakcina alkalmazását követően. Az összesen hat injekciót kéthetes időközönként kapták meg a résztvevők.

Az első pozitív eredmények után a kutatók most egy nagyobb, 90 fős tesztet indítanak el.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.