Pszichológus az allergia kezelésében? Nagyon is!

Sokan vannak, akiknél felnőttkorban jelentkezik először allergia. Gyakran valamilyen munkahelyi vagy magánéleti stressz, trauma átélését követően alakulnak ki szénanáthás tünetek.

A kettő közti kapcsolatról, az allergia lelki okairól Feke Alexandrát, a Budai Allergiaközpont pszichológusát kérdeztük.

Milyen okai lehetnek, ha valakinél felnőttkorban jelentkeznek szénanáthás tünetek?

Az allergia egy ún. multifaktoriális, azaz több tényező hatására kialakuló betegség. Számos kutatás igazolja, hogy az allergia lefolyásában a genetikai hajlam mellett más kiváltó okok is szerepet játszhatnak, mint például a környezeti hatások, az életmód, szociális-gazdasági, valamint pszichés faktorok. Ezek az ágensek egymással is összefüggésben állhatnak. Mindezt alátámasztja az a tanulmány is, melyben 900 allergiás résztvevő csaknem 20 százaléka számolt be pszichés okról (stressz, alvászavar, feszültség, depresszió) mint kiváltó komponensről, valamint számos allergiás betegség megjelenését megelőzte valamelyen jelentős életesemény (munkahely változás, válás, családi problémák).

Bár a tavaszt mostanra felváltotta a meleg idő, sokak mindennapjait továbbra is megkeseríti a tüsszögés, orrfolyás. Sajnos, ez a nyári allergiák ideje. Mi az oka és mi a legmegfelelőbb kezelés?

Nyári allergiák – A legfőbb okok és tünetek – 1. rész

Az allergia tehát pszichoszomatikus betegség?

Igen, ezek alapján következtethetünk arra, hogy az allergiás tünet többé-kevésbé pszichoszomatikus betegség lehet. Ez azt jelenti, hogy a tünetek kialakulásában a betegség testi alapjain túl pszichológiai tényezők is közrejátszanak. Már az 1970-es években az allergiás személyiségtípusra több, gyakran fellelhető jellemzőt is találtak. Ilyen például a túlérzékenység, negatív érzelmek (düh, agresszió) kifejezésének képtelensége.

Az allergia az immunrendszer túlműködése miatt alakul ki. Igaz ez pszichológiai értelemben is?

Allergia kezelése pszichológusnál.

Foto:123rf.com

– Az allergia tulajdonképpen túlérzékenység, túlvédekezés bizonyos ártatlan anyagok ellen, melynek valóban egyfajta szimbolikus jelentése is van. A beteg úgy védekezik bizonyos problémák ellen, hogy elfojt konfliktusokat a tudattalanban, mivel nem szeretne vagy nem tud szembenézni velük. Azonban az elfojtott dühnek, haragnak, félelemnek valamilyen tárgyra kell találnia, ezért kivetűl egy ártalmatlan allergénre.

Hogyan segíthet a pszichológus az allergia kezelésében?

Az allergiát, mint pszichoszomatikus betegséget, átfogó módon kezelik. Az allergológus és az immunológus a fizikai tényezők-allergének elleni küzdelemben segít, míg a pszichológus az immunválaszt kiváltható lelki problémákkal foglalkozik. Pszichológia kezelése egyfajta tanulási folyamat, mely során a páciens a pszichológus segítségével a háttérben álló negatív érzelmeket feltérképezi, és megtanulja más módon kezelni. Ugyancsak hatásos lehet a betegségen szimbolikusan is dolgozni – elsősorban KIP (katatím imaginatív pszichoterápia) és Hipnózis módszerekkel. Ezek során módosult tudatállapotban a terapeuta társként kíséri végig a klienst a belső világában, ahol a tudatalatti szimbólumok és képek megjelenésével dolgozhatnak.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Egy válasz

 1. Jáger László

  Thank you….
  nem kérem…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.