Mogyoró, éger vagy nyírfa allergia? Allergén immunterápiával tartósan kezelhető!

Akik tavaly elkezdték az allergén immunterápiás kezelést, ezekben a hónapokban akár allergiás tünetek nélkül is élvezhetik a szabadban töltött időt.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan kezelhető tartósan a mogyoró, éger vagy nyírfa allergia.

Így hat a kezelés

A tavasz hírnökei, elsőként kezdi meg pollenszórását a mogyoró és az éger, majd néhány hét elteltével a nyírfa. Sajnos az allergiások emiatt sokáig nem élvezhették felhőtlenül a jó időt, ám az allergén immunterápiás kezelés mellett már nyugodtan tervezhetnek szabadtéri programokat is.

Sok tünet hasonló lehet COVID fertőzés és allergia esetén. Most itt a segítség, hogy ezeket miként különböztethetjük meg egymástól!

COVID vagy allergia? – Ezek a különbségek

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a kezelés során a beteg azt az anyagot szedi megfelelő dózisban, amire allergiás. Az allergén immunterápia lényege, hogy immunrendszerünket megtanítsa, hogy az adott pollenre ne “veszélyként” tekintsen, így ne reagáljon rá, hanem panaszok nélkül el tudja viselni, vagyis az allergiás tünetek ne jelentkezzenek.

Aki tavaly elkezdte, már élvezheti az előnyeit

Allergén immunterápiával szabadtéri programokat is szervezhet.A teljes terápia időtartama 3-5 év, de már az első évtől kezdődően jelentős javulást tapasztalhatnak az immunterápiás kezelésben részesülők. Az allergiás tünetek már az első pollenszezonban is észrevehetően csökkenhetnek. Ilyenkor szükség lehet még a korábbi években megszokott tüneti szerekre, például orrspray használatára, de csak kiegészítésként. A terápia előrehaladtával, az immunrendszer folyamatos áthangolásával pedig ezeket a beteg teljes mértékben el tudja hagyni.

Fotó: 123rf.com

Az allergén immunterápiás készítmények tabletta vagy cseppek, melyeket az előírt módon, dózisban kell otthon használni. A készítményeket allergológus írja fel, receptre tudjuk kiváltani a patikában.

Jegyezze fel a naptárba!

A hagyományos allergia elleni készítményeket akkor javasolt szedni, amikor az allergén növény megkezdi a pollenszórást. Az allergén immunterápiát ezzel szemben jóval korábban, már az allergén növény virágzását legalább 2, de inkább 3 hónappal megelőzően szükséges kezdeni. Amennyiben tehát a jövő évben már szeretné élvezni a kezelés előnyeit, érdemes ősszel allergológussal konzultálnia, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék és a kezelés részleteit egyeztessék.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.