Top 17 hagyományos karácsonyi étel Magyarországon – és a jelentése  – 2.rész

A mákos gubától a pogácsákig

Tudtuk-e, melyek a legjellegzetesebb és milyen jelentést hordoznak a hagyományos karácsonyi ételek hazánkban? A halászlétől a mákos gubán át a püspökkenyérig, kedvenceink nemcsak finomak, de különleges jelentőséggel is bírnak az ünnepen.

Hazánkban elképzelhetetlen az ünnep anélkül, hogy legalább egy magyaros karácsonyi étel vagy sütemény ne kerüljön az asztalra!

A magyarok sajátos módon ünnepelnek, s már december 24-én, szenteste körülülik az ünnepi asztalt.

A világon egyedinek számító ételeket fogyasztunk, s ezeknek megvan a maguk jelentése is. Lássuk!

Cikkünk első részében (LINK) az első 5-ről esett szó. Nézzük a többit is.

6.Mákos guba

Ki ne ismerné nálunk? A mákos guba hagyományos magyar karácsonyi desszert.

Lényegében egy kiadós kenyérpuding, ropogós mákkal megszórva. Mindössze négy összetevőt igényel.

Egyszerűsége ellenére azonban nagyon finom – a mákos guba a bizonyíték arra, hogy egy jó karácsonyi ételnek nem kell túl bonyolultnak lennie.

7.Rigó Jancsi

A csokoládérajongók valószínűleg nagyon várják ezt a hagyományos magyar karácsonyi süteményt – igazi ízlelőbimbó-kényeztető a Rigó Jancsi néven ismert, dekadens csokitorta.

Könnyű és légies, finom kávé és rum jegyekkel. A tetejére vastag csokoládé ganache és fényes máz kerül. Finom és még elegáns is!

fasírt

Fotó: 123rf.com

8.Hagyományos fasírt

A karácsonykor is felszolgált hagyományos magyar fasírt Stefánia Szelet névre „hallgat” mifelénk.

Ez az étel olyan ínycsiklandó, hogy az evését több mint nehéz abbahagyni! Sok esetben még szalonnacsíkokkal is megbolondítják, ami ropogós héjat eredményez és önmagában is igazi ízbomba.

A Stefánia szeletet salátával érdemes enni könnyű karácsonyi ebédnek, vagy burgonyapürével, kiadósabb étkezéshez.

9.Hókifli

Szintén jellegzetes karácsonyi desszert, melynek a neve is árulkodik arról, hogy mutatós sütemény. A puha és vajas mandulás külső édes és fanyar aszalt szilvás és mákos töltelékkel keveredik – mindez különösen ízletessé és vonzóvá teszi a hókiflit.

zserbó

Fotó: pixabay.com

10.Zserbó

Nagy kedvencünk a karácsonyi asztalon a zserbó, amely talán a legnépszerűbb sütemény Magyarországon. Az eredetileg Gerbeaud süteményként készített édesség több rétegben élesztős tortatésztát tartalmaz, melyet barackos-diós töltelék és csokoládé ganache bolondít meg.

Ezt a dekadens desszertet is elsősorban karácsonykor, illetve húsvétkor szolgálják fel, de egész évben elérhető a cukrászdákban.

11.Tepertős vagy sajtos pogácsa

A hagyományos magyar pogácsát általában előételként szolgálják fel hazánkban. Leginkább a tepertős és a sajtos pogácsa népszerű.

Az élesztős tésztát háromszor hajtogatják, hogy tökéletes, omlós pogácsa állag álljon elő, s tepertővel vagy sajttal töltik meg.

A pogácsák rendkívül ízletesek, s nagyon jól esnek egy csésze forró kávé vagy tea mellé.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu