23. nap 2011-11-28 Advent Megosztás: Tweet A karácsonyfadíszek A karácsonyfa díszítésének szokása a 16. század körül kezdődött el. Kezdetben almát, diót, ostyát, mézespogácsa-alakokat, édességeket, valamint fából és textilből készült díszeket aggattak rá. A 19. század végén már a csillogó díszek váltak a karácsonyfa népszerű díszítőelemeivé. Üvegdíszgyártásra vonatkozóan 1848-ból származik az első adat, Németországban már a század végén elkezdődött nagybani gyártása. A legfelül található dísz a fán a csúcsdísz. Ez korábban általában csillag alakú volt, és a betlehemi csillagot jelképezte, mára a legtöbb helyen felváltotta ezt a hegyes végű, csillogó gyöngyökkel kirakott „templomtoronyforma”. Ennek ellenére mindkettőt használják, valamint egyre népszerűbb a masni a fa tetején. A karácsonyfa nélkülözhetetlen elemei közé tartoznak a gömbök is, amelyek változatos színűek és anyagúak, de mind a paradicsomi fa almáját jelképezik. Magyar jellegzetesség a szaloncukor – selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka -, amit a díszekhez hasonlóan a karácsonyfa ágaira lógatnak. Ne felejts el holnap is visszanézni oldalunkra, hogy megtudd mit rejt a "naptár következő lapja"! Forrás: