Táplálkozzunk egészségesen

A családnak olyan jó minőségű, változatos, szerethető és ízletes étrendet érdemes összeállítani, amely az egészség megőrzéséhez szükséges tápanyagokban is gazdag. A menü több kell, hogy legyen puszta ?étellistánál?: tápláló élelmiszereket kell tartalmaznia.

A táplálkozás öröme

Manapság egyre többet hallunk az egészséges táplálkozásról. Az egymásnak néha ellentmondó ?tények? és a számos irányzat mellett nehéz eldönteni, melyiket is kövessük. Vajat vagy margarint együnk, sóval vagy só nélkül, cukorral vagy édesítőszerrel? A nagy odafigyelésben gyakran elveszik a lényeg: a boldog táplálkozás öröme.

Az étkezés rabságában

Nem is csoda, hogy sokunknak szenvedélyévé vált, hogy egész nap azzal foglalkozzon, mit, mikor, mivel, és mennyi kalória értékben eszik. Számolgatás, táblázatok. Ha pedig nem sikerül betartani az önként vállalt ?rabságot?, akkor jön a bűntudat, és elveszik a táplálkozás öröme.2668Kerüljük a szélsőségeket!

A csak zöldség, csak gyümölcs, csak hús nélkül, csak bio, csak gyógytea nem biztos, hogy célravezető egy életen át. Fontos megtalálni az arany középutat: az egészséges és változatos étrend kerüli a túlzásokat!

Az étkezési zavarok mindegyike szélsőség. A leggyakoribb étkezési zavarok a bulímia, az anorexia és a kényszeres evés. Az anorexiában szenvedő beteg többnyire koplal, a bulímiás hánytatja magát, a kóros kövérségben szenvedők pedig folyton túl sokat esznek. Az egyik véglet, például a koplalás könnyen átvált a másik végletbe, a falásrohamba. Az étkezési zavarok kezelését, gyógyítását szakemberre kell bízni.

Lelki oldalról az étkezési zavarokban a falásrohamok kontrollvesztéssel járó állapotok. A páciens nem tud ura lenni az evésének, és nem érzi a valódi éhséget. Így nem képes testének igazi szükségleteire reagálni. A falásroham, az éhezés, az önhánytatás lelki háttere, hogy a beteg a külvilág felé felgyülemlett (tudattalan) haragját ezekben a tünetekben vezeti le.

Az önsanyargatás nem megoldás

A legtöbb szigorú, ámde ígéretes diéta egy kínszenvedés. Lehangoltságot, ürességet okoz az egyoldalú étkezés. Továbbá feszültséget kelt, hogy a kedvenc ételeinkről teljesen le kell mondanunk egy időre – vagy végleg.

Lehet, hogy már unjuk a 10. napon a káposztalevest, amiből persze annyit ehetünk, amennyit bírunk, viszont lassan egy falatot sem akarunk látni belőle. A hosszas megvonás ?visszaüt? a diéta lejártával. Ezt nevezzük jo-jo effektusnak. Ilyenkor a szervezet bepótolja az addigi hiányt, tehát amit a diéta alatt nem ehettünk, abból úgyis többet fogunk enni aztán. És minden kezdődik elölről.2669A boldog táplálkozás

A fenti esetekben az evés minden, csak nem öröm. Pedig az étkezés, ivás, alvás, szeretkezés alapvető ösztöneink, élvezeti forrásaink. Feltöltenek, kiegyensúlyoznak. Sokszor egy pohár víz, esetleg egy jéghideg sör a nyári forróságban ?életet menthet?. Akkor járunk a helyes úton, ha az evés nem az életünk középpontja, de mégis élvezetet találunk benne.

Ne ?kutyafuttában? együnk!

Szánjunk időt az étel elfogyasztására legalább napi egyszer: ülve, megterítve (terítő, tányér, evőeszközök, szalvéta, pohár), ne az ebédszállító műanyag dobozából együnk. Jó, ha nem az órát nézzük közben, hogy odaérünk-e a következő megbeszélésre, vagy a délutáni prezentáción gondolkodunk. Ne ugráljunk fel állandóan, együnk lassan, élvezzük az ízeket!

Kísérletezzünk bátran!

Egy szép saláta vagy ínycsiklandó főétel megalkotása sikerélményt ad. A tálalás is okozhat örömöt: az egymással színben harmonizáló tányér, terítő, szalvétatartó, pohár vagy egy furfangos szalvéta elrendezés szemet gyönyörködtető végeredményt hozhat. A család elismerését meg ?tegyük zsebre?, ettől az étel is jobban ízlik majd.

Ha megengedhetjük magunknak, havonta egyszer menjünk el étterembe. Kipróbálhatunk mindig valami újat, de a kedvenc helyünk éppen olyan jó. Egy meghitt pillanat, szép teríték, gyertyafény és egy kellemes partner társaságában elköltött vacsora az igazi titka az örömteli táplálkozásnak.

Forrás: