A kávé és a tea segíthet megelőzni a cukorbetegséget

Jó hír azoknak, akik nem tudják elkezdeni a napjukat egy-két kávé nélkül: a tea és a kávé fogyasztása csökkentheti a II. típusú diabétesz kockázatát, utóbbi akár koffeinmentes formában is.

Legalábbis erre a következtetésre jutott egy ausztrál kutatócsoport: minél több koffeint fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye a cukorbetegségre. A kávé egyéb kedvező hatásai régóta ismertek: csökkenti a prosztatarák, egyes májbetegségek, az Alzheimer-kór, a stroke és a Parkinson-kór előfordulását.

Vércukor konverter

Vércukor konverter

Rachel Huxley, a Sidney-i Egyetem docense kíváncsi volt, mi lehet az a kávéban, ami ezeket a hatásokat kiváltja. Kollégáival ezért 18 korábbi vizsgálatot tekintett át, amelyek közül 6 a koffeinmentes kávé, 7 pedig a tea fogyasztását mérte fel.

Az eredmények szerint azok, akik napi 3-4 csésze kávét fogyasztanak, 25%-kal kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek azokhoz képest, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem kávéznak. 2847A koffeinmentes kávéval és a teával kapcsolatban is hasonló eredményre jutottak: azoknál, akik napi 3-4 csésze koffeinmentes kávét isznak naponta, harmadával csökkent a diabétesz esélye, akik pedig napi 3-4 csésze teát fogyasztanak, ötödére csökkentik ezt a rizikót azokhoz képest, akik nem teáznak.

Korábban azt gondolták, hogy a koffein lehet a felelős a kedvező hatásokért, de most az új eredmények birtokában azt feltételezik, hogy egyéb összetevők, például a magnézium, lignánok és klorogén-savak állhatnak a jelenség mögött, mégpedig valószínűleg a vércukor-szabályozás és az inzulin-elválasztás szabályozása révén, de ennek igazolásához még további kutatás szükséges.

Huxley így fogalmazott: “Bár további adatok híján még korai lenne kijelenteni, hogy a fokozott kávé- és teafogyasztás a diabétesz megelőzésének hatékony eszköze lenne, ha azonban klinikai vizsgálatokkal is sikerül ezt igazolni, az új utakat nyithat a megelőzésben.”

Forrás: