Olasz meló!

Bár ez nem túl jellemző a déli népekre, de én ma reggel 7-kor keltem, hogy a tegnap este bedagasztott olasz fűszerezésű – olívabogyó, oregáno, bazsalikom – kenyeret reggel kisüthessem. Isteni lett, íme a recept:

Olasz rozskenyér

Hozzávalók:
10 dkg olívabogyó (én zöld magozottat használtam)
1/2 csomag oregáno
1/2 csomag bazsalikom
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190)
30 dkg világos rozsliszt (RL-90)
1 csomag porélesztő
1 ek só
3,75 dl víz

Elkészítés:
kenyér

Az olivabogyókat félbe, majd a feleket harmadokba vágtam.

A 2 féle rozslisztet, a bogyóval, az orgenánóval, a bazsalikommal, a sóval és az  élesztőt először szárazon összekevertem.  Az egészet 3,75 dl vízzel jól összekevertem, de nem dagasztottam, mert azt nem kell, és konyharuhával letakarva, egész estére kelni hagytam.

Reggel óra csörgésre, begyújtottam a sütőt (220°C, légkeverés), míg az felmelegedett a jénait házi kacsazsírral kikentem, kiliszteztem, a tésztát beletettem, majd 35 perc fedővel, 5 perc fedő nélkül megsütöttem.

Prosciuttoval reggelire isteni volt. 🙂

Forrás: