Megelőzhetőek a génhibák 2010-05-30 Kórkép Megosztás: Tweet Fiú vagy lány: teljesen mindegy, lényeg, hogy egészséges legyen! Halljuk leendő anyukáktól, akik különböző magzatvédő vitaminok használatával próbálják kizárni gyermekük esetleges fejlődési rendellenességeit. De tényleg szükség van erre? Megelőzhetőek a génhibák A leendő szülők leggyakoribb félelme, hogy gyermekük valamilyen fejlődési rendellenességgel születik, hiszen ezek a génhibák igen kis eséllyel gyógyíthatók. Ha esetleg még sikerül méhen belül felismerni a rendellenességet, sor kerülhet a terhesség megszakítására. Ez azonban nem jelent megoldást. A magzatvédő vitaminok szedésével viszont elkerülhetők a génhibák, sőt segítik a fogamzást és csökkentik a terhesség első harmadában előforduló rosszullétet is. Magyarországon több ilyen típusú vitamin kapható, összetételük azonban függ a gyógyszergyártó cégtől illetve az adott célcsoport étkezési szokásaitól is. Veszélyes is lehet A magzatvédő vitaminok közül a legfontosabb a B11, azaz a folsav. E mellett A, C, D, E, B6, B12- vitamint, jódot, cinket, vasat, kalciumot, tiamint, riboflavint és niacint tartalmazhatnak, viszont némelyik veszélyes is lehet a magzatra. ?Az A-vitamin – mint az összes többi zsírban oldódó vitamin – túladagolható, ezért vigyázni kell vele. Ettől függetlenül a magzatvédő vitaminokat ajánljuk, adagolása és kezelése pedig a kezelőorvostól és az anyukától függ? – mondta el a MediPressnek Dr. Kocsis Éva, szülész-nőgyógyász szakorvos. A Magyarországon kapható készítmények között A-vitamin tartalom szempontjából óriási különbségek vannak. Az egyik legfelkapottabb készítmény A-vitamin koncentrációja kétszer akkora mint társainak, ezért érdemes mindenképpen egyeztetni szakorvossal ? tette hozzá. Nem elég a zöldség-gyümölcs Azoknak az édesanyáknak, akik odafigyelnek a táplálkozásukra, valamint elegendő vitamint visznek be a szervezetükbe, sok tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, elviekben nincs szükségük magzatvédő termékek szedésére. Azonban a helyes táplálkozás nem mindig teljesül, hiszen nem lehet folyton csukamájolajat enni sóskával a megfelelő A-vitamin bevitel érdekében, ha az anyuka le akarja tudni a napi folsav adagot is. És akkor még nem került szóba, hogy az üvegházban termesztett gén kezelt sóska felveheti-e a versenyt vitamintartalom szempontjából az 50 évvel ezelőtti, hátsó kis kertben termesztett zöldségekkel. Forrás: