Étvágycsökkentő trükkök – 2. rész 2010-06-02 Kórkép Megosztás: Tweet A cukorbetegnek ajánlott a gyakori ékezés, legalább ötször naponta, kis adagokat fogyasszanak és válasszanak alacsony glikémiás indexű étkeket, hogy távol tartsák maguktól az éhség érzetét! Enni, hogy ne kelljen sokat enni Van, aki egy csésze híg burgonyapürére esküszik (persze a szénhidráttartalmát be kell számítanunk a napi és az alkalmanként megengedhető mennyiségbe), van, aki reggel 20-25 deka sovány túrót eszik, és garantáltan egész délelőtt jóllakottnak érzi magát, pedig csak 150-170 kalória, amit elfogyasztott. Annyi öndicséretet talán megengedhetünk magunknak, hogy olvasóink szerint lapunk kedveltségét emelik azok a remek, ízletes, de kalóriaszegény, cukorbetegeknek való ételreceptek, amelyeket a dietetikus munkatársunk állít össze valamennyi lapszámunkban. Jellemző, hogy a család többi tagja észre sem veszi, hogy most diétás ebédet vagy vacsorát tálaltunk, ha ezeket főzzük! Csokis teát inni, nem csokit enni Ha ránk tör a csokiéhség, hogy szinte nem tudunk magunknak parancsolni, egy kegyes trükk-höz folyamodhatunk. Főzzünk egy-két csészényi, gyenge zöld teát, tegyünk bele egy deci sovány tejet (ez csak 48 kalória), és amikor még forró, dobjunk bele egy kis kocka étcsokit. Igyunk belőle, és a többit tegyük el egy termoszba. Naponta többször pár kortyot ihatunk belőle.Semmit sem enni? A cukorbetegek mindenkinél jobban (kellene) tudják, hogy ezt nem szabad. Vércukrunk szabályozásának alfája és ómegája, a tabletta vagy inzulin adagolásának is meghatározója a megfelelő étrend betartása. Bizonyított tény, hogy akinek a vércukorszintje jól beállított, azt nem hajtja az éhség, az nem eszik össze-vissza, nem kíván folyton nassolni, még a kicsi gyerek sem! Vagyis enni kell, de aki nagyevő, nehezen képes csökkenteni a kalóriát, hát még a mennyiséget! Pedig kell ez utóbbit is, és lehetséges is: tömjük meg magunkat salátával, párolt zöldséggel, eleinte együnk belőle sokat, majd fokozatosan csökkentsük a mennyiséget. Másképp élni és nem enni Trükkök után beszéljünk arról, hogyan éljünk, hogy ne legyünk folyton éhesek.A betegségét jól ismerő diabéteszes egészségesebben táplálkozik az egészségeseknél, mert ugye a rendszertelen étkezés, a helytelen adagú és ösz-szetételű menü szóba se jöhet. Máskülönben szervezetünk csak kívánja és kívánja a cukrot, és zsírt raktároz el. A diabéteszes gondozóitól megtanulta – vagy ezentúl ismerje meg-, melyik étel-alapanyagnak mennyi a glikémiás indexe (ami – nagyon egyszerűen fogalmazva – azt jelenti, hogy amikor szervezetünk egy étel szénhidráttartalmát feldolgozza, az milyen gyorsasággal emeli meg vércukorszintünket). Minél magasabb ez az érték, annál hamarabb idéz elő újabb éhségrohamot. Ezért együnk gyakran, legalább ötször naponta, keveset és válasszunk alacsony glikémiás indexű étkeket (főzeléket, salátát, a kenyérből a feketét), mert akkor az éhség nem olyan gyorsan kopogtat ismét. Jól aludni és nem enni Más, és ez mindenkire érvényes: a kialvatlanság, a fáradtság és a tartós feszültség, a stressz termeli a kortizol nevű hormont, ami az édességekre és a szénhidrátokra való éhséget, vágyat növeli. Egy amerikai kutató, Elsie Taveras kísérletei alapján állítja, hogy az a gyerek, aki keveset alszik, korán túlsúlyossá válhat, ami felnőtt korában is jellemző lesz. A hirtelen és erős fogyókúra is fáradtságot okoz, ezért tör ránk néhány nap után a farkaséhség, s dönti romba az addigi eredményeket. Aki keveset alszik, és emiatt másnap fáradt, éhes lesz, az eszik és elhízik. Aki rendszeresen sportol, az szervezetét sok kalória elégetésérc szorítja, s ráadásul sportolás után az ember egy ideig nem is igazán éhes, viszont jól alszik. A kérdés tehát kérdés maradt: éjjel-nappal enne? Vagy éppen így is él? Ezen változtatni kell. Forrás: