Magas vérnyomást csökkentő gabonatermékek 2011-01-26 Szív és érrendszer Megosztás: Tweet Ha valakinek magas a vérnyomása, és ezért folyamatos gyógyszerszedésre szorul, teljes őrlésű gabonából sült kenyér vagy pattogatott kukorica rendszeres evésével hasonló hatást érhet el. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelent meg. A magas vérnyomás hatásos kezelése a szívroham vagy az agyi katasztrófa kockázatának csökkentését eredményezheti. Aki kizárólag a fehér finomlisztből sütött kenyér és pékárú kedvelője, az jobban teszi, ha áttér a teljes őrlésű lisztből készült ételek fogyasztására. A barnakenyér, a zabpehely, a salátába morzsolt kukorica és rokonai, akár a pattogatott kukorica a gabonafélék héját, teljes anyagát tartalmazzák és ez jót tesz az egészségnek. Az Aberdeeni Egyetem kutatói Frank Thies vezetésével kétszázharminchárom önkéntes részvételével végezték vizsgálatukat. A tanulmányt ezért indították el, mert világszerte történtek már megfigyelések a teljes gabonafélék fogyasztásának előnyeivel kapcsolatban, de megfelelően tervezett és ellenőrzött tudományos vizsgálatok nem voltak. A középkorú, gondos ellenőrzéssel egészségesnek talált önkéntesek először négy hétig finom lisztből készült, fehérkenyeret és pékárút fogyasztottak. Ezt követően a csoport egyharmada, véletlenszerű kiválasztás szerint ugyanezt az étrendet ette, a többiek pedig vagy teljes őrlésű gabonaféléket, illetve barnakenyeret és zabféléket kaptak a következő tizenkét héten keresztül, miközben saját megszokott diétájukat folytatták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezői, a vérzsírok, valamint a gyulladást jelző laboratóriumi leletek hogyan változnak a három csoport tagjaiban. A résztvevőkből huszunhét menetközben kiszállt, így végül kétszázhat vizsgált személy adatait értékelték. "A szisztolés vérnyomás átlag hat higanymillimétert csökkent a teljes őrlésű gabonaféléket és zabot fogyasztó csoportban és ez a változás megfelel annak, amit egy új vérnyomáscsökkentő gyógyszer bevezetése esetén várhatunk" – hangoztatta a vizsgálat vezetője. "Ez a kedvező hatás a szívroham kockázatát tizenöt százalékkal, az agyi katasztrófa rizikóját huszonöt százalékkal csökkenti" – tette hozzá Thies professzor. Forrás: