Keserűség-gátló az ételekhez

Rengeteg ember érzékeny a keserű ételek és gyógyszerek ízére, de kutatók kitaláltak egy keserű ízt elrejtő szert.

Miközben felnőttek és gyermekek milliói kerülik a keserű íz miatt a tápláló ételeket, és öklendeznek a keserű gyógyszerek bevételekor, a kutatók bejelentették, hogy a kiskanál cukornál kifinomultabb módszert dolgoztak ki. Az Amerikai Kémikusok Társaságának anaheimi országos konferenciáján bemutatták az új „keserűség-gátló” szert.

gyogyszer72

„Rengeteg ember nagyon érzékeny a gyógyszerek, a kalóriaszegény édesítőszerek és bizonyos élelmiszerek keserű ízére” – állítja Ioana Ungureanu, aki a konferencia résztvevőinek bemutatta a szert. „Szeretnénk kellemesebbé tenni étrendjüket azzal, hogy elrejtjük a keserű ízt. Az ilyen ízek gátlásával elérhetjük, hogy az emberek egészségesebben és változatosabban étkezzenek, illetve segíthetünk áttérni a kalóriamentes üdítőitalok fogyasztására, és megkönnyíthetjük a keserű gyógyszerek lenyelését a gyermekek és az idősek számára.”

Ungureanu, az ohiói Givaudan Flavors vállalat kutatója elmondta, hogy a zöld leveles zöldségek például nagy mennyiségű kalciumot és más, az egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmaznak. A kalcium, a magnézium, a cink és más ásványi anyagok illetve vitaminok azonban sajnos kellemetlenül keserű ízűek. Az nem valószínű, hogy belátható időn belül sikerül elkendőzni ezeknek a friss élelmiszereknek a keserűségét, számos más étel és ital létezik azonban, amelyeket ízletesebbé lehet tenni.

cukor31

Az egyelőre GIV3616 munkanéven ismert szer a nyelven található, a keserű íz érzékelésére szolgáló összesen 27 ízreceptor némelyikét blokkolja. A kutatók azt remélik, hogy a szernek köszönhetően az ízekre különösen érzékeny emberek hamarosan finomabbnak érezhetik majd kávéjukat és a zöldségeket.

A vegyület felfedezése újabb előrelépést jelent az ízek kutatásában zajló forradalomban. Az élelmiszer- és gyógyszeriparban korábban sóval, zsírral és cukorral próbálták elnyomni a keserű és más kellemetlen ízeket, de a három anyag negatív egészségügyi hatásai miatt az utóbbi időben más anyagokra helyeződött át a hangsúly. A kellemetlen ízek elrejtése helyett a kémikusok és molekuláris biológusok olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel a nyelv ízérzékelését lehet megváltoztatni.

Forrás: