Blokkoljuk a torokfájást

A Dundee-i Egyetem munkatársai a szívbetegségben bevett béta-blokkolókat előnyösnek találták a krónikus légúti betegségekben szenvedők kezelésében.

A British Medical Journal oldalain közölt tanulmány fókuszában a krónikus légúti betegségek kezelése volt. Ez a csoport olyan betegségeket foglal magába, mint az idült hörghurut, és a tüdőtágulat. A kutatók megállapították, hogy a béta-blokkolók csökkentik a halálozási arányt, a kórházi ellátás szükségességét, és a betegség fellángolását olyan betegekben, akik már használták a szokásos inhaláns gyógyszereket.

A béta-blokkolókat régóta sikerrel alkalmazzák a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkön, azonban használatát eddig kerülték krónikus légúti betegek esetén annak esetleges légzésre gyakorolt mellékhatása miatt.

shutterstock_657986621

Azonban jelen kutatás bebizonyította, hogy a szer ilyen nem kívánt mellékhatást nem okoz, sőt, a hagyományos spray-k mellett alkalmazva igen pozitív hatással rendelkezik.

A vizsgálatot vezető Brian Lipworth professzor és több más intézményből kikerülő munkatársai rávilágítanak, hogy a vizsgált szer nemcsak olcsó, de mivel más betegségekben használatban van, könnyen elérhető. Mindazonáltal a kutatók még nem tartanak ott, hogy egyedül krónikus légúti betegségekre tiszta szívvel ajánlják a szert, azonban annak sem látják akadályát, hogy a krónikus légúti betegség kizáró tényező legyen a béta-blokkoló alkalmazásában, amennyiben más javallat fennáll. A kutatók a vizsgálatot mintegy 6 ezer krónikus légúti betegségben szenvedő egyén bevonásával végezték.

Forrás: