A babrálás is mozgás

Egy séta a fénymásolóhoz vagy a munkaasztalon való babrálás sokkal nagyobb mértékben járul hozzá szívünk és légzőrendszerünk egészségéhez, mint gondolnánk.

Szakértők szerint a véletlenszerű fizikai aktivitások (IPA) egyértelműen kapcsolatba hozhatók a keringési állóképességgel. A véletlenszerű mozgásformák intenzitása különösen lényeges, hiszen már ha napi 30 perccel növeljük az aktívan töltött időt, azzal is sokat tehetünk egészségünkért.

“Igazán ösztönzőleg hat, ha tudjuk, hogy már egy kis erőfeszítéssel – egy kicsit több házimunkával, vagy pakolászással – is nagyban hozzájárulhatunk keringési állóképességünk javításához – nyilatkozta Ashlee McGuire, a kutatás vezetője – A legjobb, hogy nem kell lemennünk az edzőterembe, nem kell fárasztó gyakorlatokat végeznünk és a mozgásforma nem vesz el a drága időnkből sem.” Ms. McGuire és kollegája, Robert Ross szerint az IPA olyan mozgásforma, amit nem a sport kedvéért végzünk. Ilyen például a házimunka, a lépcsőzés vagy a munkahelyi séta.

séta

Mivel a kanadai lakosság nagy része nem végez rendszeres testmozgást, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a mellékes mozgások intenzitása és időtartama mennyire befolyásolja a keringési állóképességet. A megfigyelt önkéntesek egyike sem végzett rendszeres testmozgást. Aktivitásukat egy accelerométer nevű szerkezettel mérték, ami rögzítette a mozgásformák intenzitását és időtartalmát. A résztvevők egy hétig viselték az accelerométer, majd részt vettek egy, a keringési állóképességüket mérő tesztsorozaton. A kutatás részletes leírása a Medicine & Science in Sports & Excercise című szaklapban olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index