Kényszerbetegeknek videojáték?

Kényszeresen a pöttyeit számoló katicalány valamint a mezőn egy bizonyos minta szerint közlekedő kabócafiú – ők azok a mesének a szereplői, amit az OCD-s, vagyis az obszesszív-kompulzív zavarokkal küzdő gyerekek kezelésére fejlesztettek ki.

A gyerekek körülbelül két százaléka szenved az úgynevezett obszesszív-kompulzív megbetegedésben (OCD), amit főként a kényszeres, megszállott, rögeszmés gondolatok jellemeznek. A beteg például mániákusan retteg a kosztól vagy különböző erőszakos kényszerképzetektől, netán különböző kényszeres rituálékat végez, például állandóan visszatér a lakásba, hogy ellenőrizze elzárta-e a gázt. A betegség kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat, gyakori, hogy a zavaró tünetek miatt a gyerek már iskolába sem képes járni.

Manapság a legmegbízhatóbb gyógymód a kognitív viselkedésterápia, gyógyszeres kezeléssel kombinálva. A sikeresebb terápia érdekében a Zürichi Egyetem Gyermek-és Serdülő Pszichiátriai Központja kifejlesztett egy számítógépes játékot, a "Ricky and the Spider"-t, azaz a „Ricky és a pók”-ot. A mese tartalmazza a legfontosabb kognitív viselkedésterápia eszközeit, a játékos forma azonban megkönnyíti a gyerekeknek, hogy megértsék és kezeljék a betegségüket.

jatek4801

A játékban a pók állandón olyan dolgokra kényszeríti Lisát, a katicabogarat és barátját Rickyt, a kabócát, amiket nem szeretnének megtenni. Például Ricky csak akkor mehet át a réten, ha egy meghatározott minta alapján közlekedik, Lisának pedig minden éjjel lefekvés előtt meg kell számolnia a pöttyeit. A mese végén azonban Ricky segítséget kér Dr. Bagolytól, hogy megváltozhasson az élete. "A játék célja, hogy arra ösztönözze a gyerekeket, hogy szembenézzenek az OCD-vel és segít a pszichoterapeutáknak a kezelésben" – mondta Veronika Brezinka, a játék megalkotója. A szakértő emellett hangsúlyozta, hogy ez nem egy önsegítő játék, csak pszichoterápiás kezelés során lehet alkalmazni.

Forrás: