Fúj! Ez keserű! 2020-11-26 Blog, Diéta, Egészséges otthon 2 Kommentek Megosztás: Tweet Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg másoknak ez nehézséget okoz. A Penn Egyetem munkatársai megállapították, hogy a különbség nyitját egy gén rejti, mely az evolúció eredményeként alakult ki. A Sarah Tishkoff és Michael C. Campbell vezette vizsgálat Afrikától Amerikáig több centrum együttműködéséből jött létre. A genetikusokból és biológusokból álló munkacsoport eredményei a Molecular Biology and Evolution oldalain jelentek meg. A munka során a TAS2R38 nevű gént elemezték, mely a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős, az emberek a gén több verzióját hordozzák. Foto:123rf.com A kutatók különböző genetikai hátterű egyének keserűérzékelését tanulmányozták a feniltiokarbamid (PTC) nevű vegyület segítségével, mely kémiailag igen hasonló a brokkoli, és a karfiolszerű növények keserű ízt adó anyagához. A vizsgálati alanyok különbözőképp érzékelték a keserű ízt, és a kutatók megállapították, hogy meglepő módon azok, akik az alapízt nem érzékelték, kevésbé fogyasztottak a növényekből. A vizsgálatot főként Afrikában végezték, ahonnan a modern ember ered. Megállapították, hogy a világon ezen régióban a legnagyobb a genetikai változatosság, sőt, olyan génvariánsokat is leírtak, melyek máshol nem fordulnak elő. A TAS2R38 gén változatain, illetve az étrendi szokásokon és az ízlésen keresztül vissza lehetett követni, hogy hogyan is zajlott az egyes variánsok természetes szelekciója. Forrás: https://napidoktor.hu/index 2 hozzászólás Jáger László 2020-11-26 Nem igazán szeretem a keserűt!! Nekem a savanyú és az édes jön be!!! Mit csináljak!!!??,..barátilag J.L. Edit 2023-11-17 A keserü iz szükséges. De csak akkor, ha az étel, ital alapjáraton keserü kell legyen. A sör is keserü, a gyermekláncfü levele is keserü. VAGY a kávé. Mégis elfogyasztjuk. Én pont ma éreztem a brokkoli esetében a szokatlan keserü izt. A főzőleve volt keserü. pedig nem először főztem. Maga a megfőtt brokkoli nem. Megjegyzem kidobtam az egészet, le nem ment volna 🙁
Jáger László 2020-11-26 Nem igazán szeretem a keserűt!! Nekem a savanyú és az édes jön be!!! Mit csináljak!!!??,..barátilag J.L.
Edit 2023-11-17 A keserü iz szükséges. De csak akkor, ha az étel, ital alapjáraton keserü kell legyen. A sör is keserü, a gyermekláncfü levele is keserü. VAGY a kávé. Mégis elfogyasztjuk. Én pont ma éreztem a brokkoli esetében a szokatlan keserü izt. A főzőleve volt keserü. pedig nem először főztem. Maga a megfőtt brokkoli nem. Megjegyzem kidobtam az egészet, le nem ment volna 🙁