Fúj! Ez keserű!

Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg másoknak ez nehézséget okoz.

A Penn Egyetem munkatársai megállapították, hogy a különbség nyitját egy gén rejti, mely az evolúció eredményeként alakult ki.

A Sarah Tishkoff és Michael C. Campbell vezette vizsgálat Afrikától Amerikáig több centrum együttműködéséből jött létre. A genetikusokból és biológusokból álló munkacsoport eredményei a Molecular Biology and Evolution oldalain jelentek meg. A munka során a TAS2R38 nevű gént elemezték, mely a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős, az emberek a gén több verzióját hordozzák.

brokkoli5

Foto:123rf.com

A kutatók különböző genetikai hátterű egyének keserűérzékelését tanulmányozták a feniltiokarbamid (PTC) nevű vegyület segítségével, mely kémiailag igen hasonló a brokkoli, és a karfiolszerű növények keserű ízt adó anyagához. A vizsgálati alanyok különbözőképp érzékelték a keserű ízt, és a kutatók megállapították, hogy meglepő módon azok, akik az alapízt nem érzékelték, kevésbé fogyasztottak a növényekből.

A vizsgálatot főként Afrikában végezték, ahonnan a modern ember ered. Megállapították, hogy a világon ezen régióban a legnagyobb a genetikai változatosság, sőt, olyan génvariánsokat is leírtak, melyek máshol nem fordulnak elő. A TAS2R38 gén változatain, illetve az étrendi szokásokon és az ízlésen keresztül vissza lehetett követni, hogy hogyan is zajlott az egyes variánsok természetes szelekciója.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Jáger László

    Nem igazán szeretem a keserűt!!
    Nekem a savanyú és az édes jön be!!!
    Mit csináljak!!!??,..barátilag
    J.L.

    Válasz
  2. Edit

    A keserü iz szükséges. De csak akkor, ha az étel, ital alapjáraton keserü kell legyen.
    A sör is keserü, a gyermekláncfü levele is keserü. VAGY a kávé. Mégis elfogyasztjuk.
    Én pont ma éreztem a brokkoli esetében a szokatlan keserü izt. A főzőleve volt keserü. pedig nem először főztem.
    Maga a megfőtt brokkoli nem. Megjegyzem kidobtam az egészet, le nem ment volna 🙁

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.