Autista gyerekek étkezése 2012-03-07 Kórkép Megosztás: Tweet A Penn State Egyetem kutatói szerint, a glutén- és kazeinmentes diéta javíthat az autista gyerekek viselkedésbeli és pszichológiai tünetein. Christine Pennesi, a Penn State Orvosi Karának hallgatója arról számolt be, hogy az autistaként diagnosztizált gyerekek között igen gyakoriak a különféle emésztőrendszerbeli megbetegedések, ami néhány szakértőt arra ösztönzött, hogy utánanézzen, vajon a glutén- és kazeinmentes étrend változtat-e bármit is az állapotukon. A Laura Cousino Klein által irányított csapat 387 autista gyereket ellátó szülőt, gondviselőt kérdezett meg a gyerekek emésztőrendszeri gondjairól, ételallergiáiról, vagy bármiféle érzékenységéről, illetve arról, milyen mértékben szerepel étrendjükben a glutén és a kazein. Amint arról a Nutritional Neuroscience című online lap beszámolt, a fent említett két összetevő elkerülése sokat javított azoknak az autista gyerekeknek a viselkedésén és pszichológiai állapotán, akik valamilyen emésztőrendszeri gonddal vagy ételallergiával küzdöttek. Ezeknek a gyerekeknek a gondviselői ugyanis arról számoltak be, hogy a fizikai javulás mellett a gyerekek társas viselkedése, nyelvi képessége, szemkontaktusa és figyelme is nagy fejlődésen ment keresztül. Klein kifejtette, hogy mivel az immunrendszer és az agy szoros kapcsolatban állnak egymással, és a test fájdalom-receptorainak többsége a bélben található, könnyen lehet, hogy a glutén- és kazeinmentes diéta csökkenti a szervezetben a gyulladást, illetve azokat a diszkomfort érzéseket, melyek az agy különféle folyamatait irányítják, így ennek következtében a diétát tartó gyerekek teste érzékenyebben reagál az autizmus kezelésére. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a legnagyobb javulást azok a szülők tapasztalták, akik minden glutént és kazeint tartalmazó élelmiszert kihagytak gyermekük étrendjéből, illetve akik mindezt hosszú távon tették, nem csupán egy meghatározott ideig. Pennesi és Klein azért csupán a gluténra és a kazeinre fordították figyelmüket, mert ez a két leggyakoribb, élelmiszerekben előforduló, allergiát kiváltó összetevő, de nem tartják kizártnak, hogy más összetevők is gondot okozhatnak, ezért a jövőben további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az autizmus és az élelmiszerek kapcsolata terén. Forrás: