Kakaós vázizmok!

A Kaliforniai Egyetem munkatársai egy kis betegszámmal dolgozó klinikai vizsgálat során megállapították, hogy az étcsokoládé egyik összetevője, az epikatenin nevű flavonoid szívbetegségben és 2-es típusú cukorbetegségben javítja a mitokondriumok működését.

A Clinical and Translational Science oldalain közölt megfigyeléseket ugyanakkor nagyobb elemszámmal is meg kell ismételni. Dr. Francisco J. Villarreal és munkatársai öt, igen rossz állapotú betegen figyelték meg, hogy a vázizmokban sérült a mitokondriumok működése. A mitokondriumok a sejt belsejében lévő részecskék, melyek a sejt számára szükséges energiát biztosítják – a „motor” működését mind a cukorbetegség, mind a szívelégtelenség negatívan befolyásolja, ami a fizikai teljesítmény drasztikus romlását vonja maga után: már rövid távolságok megtétele is gondot okozhat.

csontok1

A kutatók az öt beteg mindegyikével étcsokoládét fogyasztattak, átlagosan napi 100 mg epikatenin került be a szervezetbe, mintegy három hónapon keresztül. Az izomból mintát vettek a terápia előtt, illetve azt követően is, azokat pedig elektronmikroszkóp segítségével elemezték. A három hónapos kezelés hatására megnőtt a mitokondriumok térfogata, illetve hajlamosabbá váltak a sejten belül komplex, funkcionális struktúrák kialakítására, úgy nevezett crista-képzésre – szemben a kiindulási állapottal, melyet károsodott cristák jellemeztek.

Forrás: