De jól néz ki! Epersaláta üvegecskékben 2014-06-02 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Gyümölcssaláta talán? Nem! Ez a fincsi, inkább már nyárias desszert sokkal inkább édesség, de az biztos, hogy különleges egyveleg. Ilyenkor nyáron az ember már kevésbé kívánja a nehéz, csokoládés süteményeket. Jöhetnek ellenben a frissítő, gyümölcsös csodák! A kettő érdekes vegyítése az epersaláta, amelyet leginkább desszertnek nevezhetnénk: epres süteménynek. Az alja ugyanis sós perec morzsából készül. Igazi különlegesség, mégis könnyed és gyorsan fogyasztható édesség! Tálalásához kis, átlátszó üvegtálakra lesz szükségünk: ebben mutat igazán jól a háromszínű (és állagú) rétegezéssel készült epres sütemény. De hogyan is készül? Íme az epres sütemény receptje. A hozzávalók: 1 és fél csészényi összetört sós perec; 4 evőkanál fehér cukor; 10 evőkanál nem sózott vaj, megolvasztva; 1 csésze kristálycukor; 2 csomag krémsajt, szobahőmérsékletű; 1 teáskanál tiszta vanília kivonat; 1 flakon hűtött tejszín (felengedve); 1 csomag eper ízesítésű zselatin; 2 csésze forró víz; 1 csomag fagyasztott, darabolt eper. A sütőt melegítsük elő (350 fokra). Egy közepes méretű tálban keverjük össze a tört pereceket, a 4 evőkanál cukrot és az olvasztott vajat. Kevergessük alaposan, amíg a perecdarabok bele nem simulnak a krémbe. Két púpozott evőkanálnyit rakjunk az elkészült krémből minden üvegtálka aljába. Hogy jól beleigazodjanak, kissé nyomkodjuk is meg őket. De az állaguk maradjon lazább, mert különben nehéz lesz megenni. Tegyük az üvegtálakat egy tepsibe, és süssük az előre melegített sütőben 6 percig. Majd hagyjuk kihűlni az alap réteget, mielőtt rátesszük a többit. Lássuk, hogyan készül a többi réteg az epres süteményhez. Egy közepes tálban verjük fel a cukrot, a krémsajtot és a vanília kivonatot, amíg sima keverék nem lesz belőlük. A hűtőben tárolt tejszínt keverjük bele. A keveréket ezután töltsük egy zacskóba, és óvatosan vágjunk le a zacskó egyik végéből egy apró darabot. Ezt használjuk majd, hogy a keveréket tökéletesen az üvegtálakba tudjuk tölteni és egyben formára is igazítsuk az epres süti tetején. Ha minden tálkát megtöltöttünk, tegyük őket a hűtőbe 1 óra hosszára. Ezután felszolgálhatjuk! Fontos még tudni az eper süti recepthez, hogy ha nem egy-egy tálkában képzeltük elkészíteni, akár tortaformában is megcsinálhatjuk. A pereceket finomabbra és durvábbra is törhetjük. Ahogy nekünk megfelel. Ha kísérletezni is szeretnénk egy kicsit, akár friss tejszínhabbal is megcsinálhatjuk az epres süteményt. Jó étvágyat hozzá! Búcsú Adrienn Forrás: