Így készítsünk levendulából gyógyteát! 2015-03-15 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A levendula virágban található értékes illóolajban rejlik a növény gyógyító ereje, ezért érdemese ebből az alkotóelemből teát készíteni. A levendula számos néven ismert a népi gyógyászatban, hívják keskeny levelű levendulának, orvosi levendulának, vagy szagos levendulának is, de szinte teljesen mindegy milyen névvel illetjük ezt a gyönyörű növényt, a belőle készült gyógytea jó hatással van szervezetünkre. A levendula virágban található értékes illóolajban rejlik a növény gyógyító ereje. Ahhoz hogy teát, vagy finom süteményt tudjunk készíteni levendulából, érdemes pár tő palántát elültetni kertünkben. Fontos hogy ültetés előtt jó alaposan trágyázzuk be a talajt, vagy keverjük össze jó minőségű komposzttal, hogy a növénynek legyen elég tápanyag majd a fejlődéhez és a virágzáshoz. A palántákat augusztus végétől, egészen októberig lehet ültetni, majd a második évtől a növényeket kb. 8-10 cm magasságban vissza kell vágni a virágzás végén. A virágokat mindig a teljes nyíláskor kell betakarítani a déli órákban, mert a napsütés hatására ekkor a legmagasabb a növény illóolaj tartalma. A virágából főzött gyógytea hatásos görcsoldásra, fejfájásra, idegnyugtatásra, valamint gyomoré s bélbántalmak kezelésére. Reuma és idegzsába ellen vegyünk levendulás fürdőt, amely ellazítja az izmokat és csökkenti a fájdalmat. A gyógyteához forraljunk fel 2 dl vizet, majd tegyünk bele 2 teáskanál levendulavirágot, és hagyjuk állni kb. 5 percig, majd szűrjük le, és fogyasszuk el. Forrás: